Kultúra

Csak vasárnapig marad a világhírű festmény

Visszaszállítják Japánba Gustav Klimt Arany lovag című festményét, amely jelenleg a Szépművészeti Múzeum szecessziókiállításán látható.

A múzeum közleménye szerint a híres Klimt-festmény azért nem maradhat a kiállítás végéig, január 9-ig Budapesten, mert a kölcsönző japán múzeum egy közeljövőben nyíló időszaki tárlatán szerepel majd.

Az Arany lovag, más néven Az élet küzdelem című festmény Klimt gazdag aranyhasználattal jellemzett, úgynevezett “arany korszakának” első műve volt. Az osztrák festő egyik főműveként számon tartott, a művészet szabadságát hirdető metaforikus festmény 1903-ban készült, és csak ritkán látható európai kiállításokon.

A bécsi Secession művészegyesület Gustav Klimt nevével fémjelzett korai szakaszának kiemelkedő alkotásait bemutató, Nuda veritas című kiállításon nagyrészt rajzokat és sokszorosított grafikákat láthat a nagyközönség. A csaknem 200 művet felvonultató kiállítás törzsanyagát a bécsi Albertinából érkezett művek adják, amelyek osztrák, svájci, amerikai és japán köz- és magángyűjtemények további rajzaival és néhány kiemelkedő festménnyel egészülnek ki.

A kiállításon a látogatók a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének alkotásaival is találkozhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik