Kultúra

Mégsem sztrájkolnak Hollywood színészei

Dűlőre jutott két nagy hollywoodi színészszakszervezet a nagy stúdiók képviselőivel, így három évre elhárult a színészsztrájk veszélye.

A 70 ezer tagot tömörítő Amerikai Televíziós és Rádiós Színészek Szövetsége (AFTRA), valamint a 125 ezer tagot képviselő Televíziós és Filmszínészek Céhe (SAG) több mint két hónapi tárgyalás után állapodott meg a Mozis és Televíziós Producerek Szövetségével (AMPTP). A vasárnap reggel nyilvánosságra hozott egyezség szerint a stúdiók tíz százalékkal növelik az egészségügyi és nyugdíjalapokhoz történő hozzájárulásukat, és a következő három év alatt hat százalékkal nőnek a színészi fizetések.

Az AFTRA és a SAG képviselői is hangsúlyozták, hogy a legnagyobb hangsúlyt a nyugdíjakkal és egészségügyi ellátással kapcsolatos terveik megvalósítására helyezték a tárgyalóasztalnál.

A három évre szóló szerződés a jelenlegi lejártával, 2011 júliusában léphet érvénybe. Igaz, azt előbb el kell fogadnia a szakszervezetek egyesített testületének, majd szavazás útján kikérik az összes szakszervezeti tag véleményét is.

Két évvel ezelőtt száz napra bénította meg az amerikai szórakoztatóipart a kudarcot vallott bértárgyalások miatt kirobbant forgatókönyv-írói sztrájk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik