Kultúra

Nagy változás előtt a filmszakma támogatása

Egymilliárd forintra csökkenhet a Magyar Mozgókép Közalapítvány költségvetése.

A filmfinanszírozás és -gyártás teljes átalakítását vetíti előre a 2011. évi költségvetési törvényjavaslat. A megszűnő mozgókép közalapítvány után a legtöbb filmpénzt a Nemzetgazdasági Minisztérium költheti el, csak azt nem tudni még, mire – írja a Népszabadság.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatási keretét az idei 5,1 milliárdról 1,035 milliárd forintra csökkenti kormány 2011-re, máshol teremtve filmes forrásokat. Jövőre – más közalapítványokkal együtt – meg is szüntetik az MMKA-t. A hírek szerint erre tett javaslatot a közigazgatási tárcánál felállított átvilágító bizottság – állítja a Népszabadság.

A Népszabadság azt írja, hogy az MMKA és a filmművészszövetség talán még meg tudja rendezni a február eleji Magyar Filmszemlét. A lap emlékeztet arra, hogy az MMKA támogatta a filmterjesztést, a filmes kiadványokat, rendezvényeket, a Mozgókép Mestere díjat, fizette a nemzetközi kapcsolatokból adódó költségeket, aminek forrása most nem látszik. A közalapítványnak ötmilliárd forint bankhitele van filmek gyártására, ennek fedezetét pedig a kormánnyal kötött 2013-ig szóló támogatási szerződés jelentette, amelynek értelmében 2011-ben hatmilliárdos támogatás járna az alapítványnak.

A lap egy rejtélyes “magyar film támogatása” elnevezésű rovatot talált a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetési fejezetében – kétmilliárdos kerettel. A Népszabadság állítása szerint ebből a még meglevő állami filmstúdiókat fejlesztenék (esetleg Andy Vajna irányításával), mások tudni vélik, hogy ez az a filmes támogatás, amely majd a megszűnő közalapítvány helyébe lépő állami finanszírozó céghez kerül. A kultúráért is felelős tárcánál az MMK milliárdján kívül mindössze 175 millió szerepel „filmszakmai támogatások” címen, illetve egy 800 milliós tétel a Nemzeti Kulturális Alapnál, amelynek rendeltetése: filmgyártás.

A szétaprózott összegeket összeadva mintegy 3,2 milliárd forint állami filmtámogatás lesz 2011-ben. Ehhez hozzájöhet még az az egymilliárd forint, amit korábban zároltak. A lap szerint így az összeg már nem lenne olyan kevés, “csak az a kérdés, kik osztanák el, és mire” – olvasható a Népszabadságban.

Ajánlott cikkek:
Egy milliárdra csökkenhet az MMKA költségvetése (filmhu)
Forradalmi változás a filmfinanszírozásban (NOL.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik