Kultúra

Gru [filmpremier]

Animáció a Jégkorszak alkotóitól a világ legszőrösebb szívű gonosztevőjéről, akiből mintaszerű pótapuka lesz.

Mi lesz azzal a kisgyerekkel, aki soha nem volt elég jó a szüleinek? Egész életére ki fog hatni a bizonyítási kényszer, de soha nem lesz teljesen elégedett magával, még akkor sem, ha megvalósítja gyerekkori álmát. Ám ha képes megtapasztalni a feltétel nélküli odaadást és szeretetet, megtörheti az átkot és boldog életet élhet.

Chris Renaud és Pierre Coffin meséjének főhőse Gru, a nagyhasú, pipaszárlábú, rideg és önző figura. Bombabiztos, csapdákkal teli kastélyban él, melynek pincéjében ezernyi kis fánkszerű figura dolgozik a keze alá legújabb találmányain. Jégsugárral lődözi a helyi kávézó vendégeit, hogy előbb jusson kávéhoz, úgy parkol hatalmas, ezüstszínű járgányával, hogy nem marad ép autó a környéken, és élete főművére készül: el akarja lopni a Holdat.

Ez közel sem olyan egyszerű, és fogytán a pénz is, ezért a gonoszok bankjánál némi hitelt szerezne, de elutasítják. Konkurense, Vektor szerzi meg a zsugorsugarat, így Gru első lépésként azt próbálja ellopni. Amikor három árva kislány kopogtat az ajtón süteményt árulva, zseniális ötlet jut eszébe: őket fogja felhasználni terve megvalósításához. Csak arra nem számít, hogy a copfos testvértrió akarata ellenére olvasztani kezdi a mellkasában levő jégdarabot.

Erősen lecsupaszított világképpel indul a mese, elsősorban a főhős nem túl bonyolult személyiségére fókuszálva, ám ahogy megjelenik a többi szereplő, főként a kislányok, úgy kezd gazdagodni vizuálisan is. Az önző rosszfiú hirtelen balettórán, vidámparkban találja magát, cuki plüss egyszarvút kell lőnie a céllövöldében, és ujjbábos mesét előadnia. Nem olyan jó humorú film, mint a Jégkorszak, és nem is olyan koherens a látványvilága, mint a Hihetetlen családé, de az biztos, hogy mire a végére érünk, kenyérre kenhetjük magunkat.

Despicable Me – színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film. 2010. Rendezte: Chris Renaud, Pierre Coffin. Szinkronhangok: Scherer Péter (Gru magyar hangja), Csifó Dorina (Margo magyar hangja), Koller Virág (Agnes magyar hangja), Károlyi Lili (Edit magyar hangja). 95 perc. Forgalmazó: UIP Duna Film.

Hazai bemutató: November 4.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik