Kultúra

Forradalmi változás a magyar filmiparban

A filmfinanszírozás- és gyártás teljes átalakítását vetíti előre a költségvetési törvényjavaslat.

A megszűnő mozgókép közalapítvány után a legtöbb filmpénzt jövőre a Nemzetgazdasági Minisztérium költheti el, csak még nem tudni, mire – írja a Népszabadság. A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) támogatási keretét az idei 5,1 milliárdról jövőre 1,035 milliárd forintra csökkenti a kormány, máshol teremtve forrásokat. Az MMK és a filmművészszövetség talán meg tudja rendezni a február eleji Magyar Filmszemlét.

Az MMK támogatta a filmterjesztést, a filmes kiadványokat, rendezvényeket, a Mozgókép Mestere díjat, fizette a nemzetközi kapcsolatokból adódó költségeket, aminek forrása most nem látszik. Ugyanakkor a közalapítványnak filmek gyártására felvett ötmilliárd forint bankhitele van – írja a lap.

A Népszabadság egy rejtélyes “magyar film támogatása” nevű rovatot talált ugyanakkor a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetési fejezetében. A szétaprózott összegeket összeadva mintegy 3,2 milliárd forint állami filmtámogatás lesz 2011-ben. Ehhez hozzájöhet még az az egymilliárd forint, amit korábban zároltak. A Népszabadság szerint így az összeg már nem lenne olyan kevés. “Csak az a kérdés, kik osztanák el, és mire” – teszi fel a kérdést a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik