Kultúra

Egy komoly ember [filmpremier]

A Coen testvérek új fekete komédiáját máris két Oscar-díjra jelölték.

Gonosz kis darab ez a fekete komédia Larry Gopnikról, a csendes egyetemi professzorról, akire sorscsapások sorozata zúdul. Szerencsétlen egyik sallert kapja a másik után: először a felesége jelenti be, hogy elhagyja legjobb barátja miatt, aztán munkahelyén kezdi valaki fúrni. Fia a zsidó iskolában titokban rock’n’rollt hallgat és lebukik, lánya orrműtétre lopkod pénzt tőle, kissé buggyant testvére szerencsejáték-függő, egy ügynök telefonon zaklatja, egyik hallgatója pedig először megvesztegetni próbálja, majd megzsarolja. Aztán fegyverőrült szomszédja ijeszt rá, a túloldalon meztelenül napozó szomszédasszony pedig ráhajt. Ki segíthetne, hogy megértse, mi is történik vele? A férfi három rabbihoz is elmegy segítségért, de nem jut közelebb a megoldáshoz. Úgy tűnik, Isten, vagy a Sors szórakozik vele.

Egy régmúltban játszódó prológussal kezdődik a film, melyben Gopnik egyik őse egy dibukot, egy halott ember vándorló szellemét invitálja be házába. Talán e szerencsétlen lépés nyomán születő átok jön elő a hatvanas évek végének közép-nyugat-Amerikájában játszódó kertvárosi groteszk tragikomédiában. A fizikaprofesszor a táblán minden képletet megold, saját élete azonban maga lesz a káosz. A főhőst a szinte ismeretlen Michael Stuhlbarg, a Scorsese-féle új sorozat, a Gengszterkorzó egyik főszereplője alakítja remekül, és a többi friss arc is prímán teljesít: az idegesítő feleség, a tenyérbemászó stílusú szerető, a bármicvójára beszívva érkező fiú, az okoskodó ifjú rabbi.

Az elmúlt évtizedben több film és sorozat is lerántotta a leplet a kertvárosi látszatidillről, az Amerikai szépségtől kezdve A szabadság útjain át a Született feleségekig vagy a Reklámőrültekig. Az Egy komoly ember is ezt a témát cifrázza, ám a Coen fivérek korábbi filmjeitől eltérően, melyek szereplőit szinte részvétlen rovartudósi hozzáállással ábrázolták, most együtt tudunk érezni a főhőssel.

A Serious Man – színes, feliratos, amerikai vígjáték. 2009. Rendezte: Joel és Ethan Coen. Szereplők: Michael Stuhlbarg (Larry Gopnik), Sari Lennick (Judith Gopnik), Richard Kind (Arthur), Fred Melamed (Sy Ableman), Simon Helberg (Scott Ginzler rabbi), George Wyner (Nachter rabbi), Alan Mandell (Marshak rabbi). 106 perc. Forgalmazó: Palace Pictures.

Hazai bemutató: November 4.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik