Kultúra

Russia Rulez 2. a Kinoban

bio
bio

2010. 11. 02. 11:47

A Kino mozi november 18 és 23 között ismét megrendezi az orosz filmek fesztiválját, melyen az utóbbi évek legjelentősebb sikerfilmjeit vetítik.

A Kino 2007-ben szervezte meg először a Russia Rulez filmhetet a Budapesti Őszi Fesztivál részeként, most az azóta készült filmekkel frissítik a magyar nézők ismereteit „oroszból”.

A program:

2010. november 18. 20.00

PapírkatonákPaper Soldiers (2008), orosz, angol felirattal 118 perc. Rendezte: ifj. Alekszej German.

Kazahsztán, 1961 eleje. Daniel Pokrovsky, katonaorvos, jelenleg az első szovjet űrhajós alakulatnál szolgál. Daniel, aki már házas, egy hihetetlenül bonyolult és kényes kapcsolatban találja magát a jóval fiatalabb Verával. Később visszamegy Moszkvába, ahol a jövő űrhajósai egészségének felügyeletét bízzák rá. Próbál nemcsak orvosként, hanem barátként közeledni pácienseihez. Nem tudja elfogadni azt a tényt, hogy ezek a fiatalemberek feláldozhatták volna az életüket a hazájukért. Nina, a felesége ugyanezt érzi: nem tudja elfogadni, hogy a férje egy olyan projekt része, ami emberi életeket kockáztat, ezért kéri Danieltől, hagyja ott a munkáját. Daniel erre úgy határoz, hogy elhagyja a feleségét. Mikor az egyik kadét meghal, az orvos összeomlik. Ez azonban nem állítja meg őt, hogy Kazahsztánba menjen, hogy előkészítse az első űrhajós kilövését az űrbe.

2010. november 19. 20.00

Alexandra (2007), orosz, angol felirattal, 95 perc. Rendezte: Alekszandr Sukorov.

Egy nagymama története, aki szülőföldjét elhagyva, elindul, hogy meglátogassa unokáját a fronton. Néhány napot együtt töltenek a katonai táborban. Az idős néni megnyugtató jelenléte, és kedvessége mindenkit megérint. Leginkább az unokát, aki már elég régóta él a háborús zónában ahhoz, hogy ne emlékezzen emberi érzésekre. Egy nap Alexandra elhatározza, hogy elhagyja a tábort, hogy találkozzon egy asszonnyal a szomszédos faluból.

2010. november 20. 20.00

Csak én nem halok megEverybody dies but me (2008), orosz, angol felirattal, 85 perc. Rendezte: Valeria Gaia Germanica.

Egy hétfő reggel Katia, Vika és Zhanna meghallják, hogy diszkót szerveznek az iskolában. Ez lesz az első diszkójuk, méghozzá a következő szombaton. A lányok lázasan készülődnek az eseményre, amely hirtelen életük legfontosabb pillanatává kezd válni. Ideális út a mindennapi élettől való szabaduláshoz.

2010. november 21. 20.00

CárTsar, orosz, angol felirattal, 116 perc. Rendezte: Pavel Lounguine.

A XVI. században Oroszországot zendülések és összeesküvések gyötrik. Rettegett Iván határozottan hiszbenne, hogy isteni küldetéssel lett megbízva. Abszolút hatalmat épít ki, bárkit, aki az útjába kerül, hihetetlen kegyetlenséggel pusztít el. Ebben a feszült légkörben Filip, a főpap és nagyszerű tudós, Iván közeli barátja ki mer állni, hogy leleplezze a misztikus zsarnokságot.

2010. november 22. 20.00

Ellenállás: A Litvinyenko-ügyRebellion: The Litvinyenko case, német-orosz dokumentumfilm, angol felirattal, 102 perc. Rendezte: Andrej Nekrasov.

A Kreml sötét titkait göngyölíti fel a film. Alexander Litvinyenko, ex-KGB ügynököt Londonban
rádioaktív polóniummal megmérgezték. A filmben soha nem látott felvételeken megszólal maga
Litvinyenko, az özvegye, legközelebbi barátai és feltételezett gyilkosai.

2010. november 23. 20.00

Élő közvetítésNewsmakers, orosz, angol felirattal, 107 perc. Rendezte: Anders Banke.

Az eseménydús akciófilmben egy csoport rablót követünk nyomon, akik a rendőrséggel való brutális összecsapás után egérutat nyernek. Visszavágást remélve a rendőrség elhatározza, hogy élő adásban követi a bűnözők útját. A film az egész világon nagy sikerrel vetített hongkongi Breaking News (Adásunkat megszakítjuk) c. Johnnie To film orosz remake-je.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.