Kultúra

Művészet automatából

Egyedi miniatűr művészeti alkotások kis dobozkákban - ezeket árulja automatákból Németország-szerte egy művész.

Lars Kaiser úgy gondolta, könnyebben elérhetővé teszi a közönség számára a művészetet. Célja az volt, hogy a művészetkedvelők éjjel-nappal vásárolhassanak az olcsó alkotásokból. A 35 éves potsdami művész csaknem száz egyedien díszített automatát állított működésbe középületekben, bárokban és különböző épületek külső falain országszerte. A felújított automaták az 1960-as, 1970-es évekből származnak, és egykor cigarettát, rágógumit vagy óvszert árultak.

“Olyan helyekre akartuk eljuttatni a művészetet, amelyeknek semmi közük hozzá, hogy a művészet a mindennapok részévé váljon” – mondta Kaiser a Reuters hírügynökségnek.

Az egyedi szobrocskákat, kollázsokat és festményeket kis dobozokba csomagolják, ezeket adják ki a gépek. Az alkotásokat mintegy 140 művész készíti, és az automaták maguk is műalkotások, a legváltozatosabb színekkel és stílusokkal.

“A dobozokban minden olyan típusú műalkotás megtalálható, amely nagyban is létezik” – hangsúlyozta Kaiser, hozzátéve, hogy a vásárlók nem választhatják ki, melyik művésztől akarnak vásárolni, így aztán mindig új élményben van részük.

A Berlinben és környékén 2 euróba, máshol 3 euróba kerülő dobozokban információs füzetecske is található, amely bemutatja a művészt és megadja honlapja címét is.

Kaiser szerint sokan írnak a művészeknek. “Sok visszajelzést kaptunk, főleg a 20-30 éves korosztálytól, akik egyébként nem nagyon mennének be egy galériába” – tette hozzá a művész, akinek anyagi haszna nem származik a projektből. Mint mondja, kereshetnének is az automatákkal, ha 4-5 euróért adnának egy dobozkát, de nem ez a cél, hanem az, hogy elérhetőbbé tegyék a művészetet az emberek számára.

Az automaták annyira népszerűnek bizonyulnak, hogy Kaiser havonta 2-3 új gépet is telepít, és a tervek szerint a jövő hónapban Hollandiában is megjelenhet az első műtárgyautomata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik