Kultúra

Könnyű nőcske [filmpremier]

Skarlát betű, pletyka és internet. Az utóbbi idők legszellemesebb amerikai tinivígjátéka megérkezett.

Egy átlagos amerikai középiskolában nehéz észrevetetnie magát valakinek, aki nem rendelkezik Barbie vagy Ken baba paramétereivel, vagy nem a pompom- vagy focicsapat vezetője. Hacsak nem hozzák hírbe valakivel vagy valakikkel. Vagy szinte mindenkivel… És mivel a pletyka a futótűznél is gyorsabban terjed, az nyer, aki a kezében tartja a szálakat, vagy előbb tálal ki a neten.

Olive (Emma Stone) okos, szellemes középiskolás csaj felvilágosult, jó humorú szülőkkel (Stanley Tucci és Patricia Clarkson mintha a hetvenes években beszívtak és úgy maradtak volna, nagyon jók) és egy örökbefogadott afroamerikai kisöccsel. Miközben legjobb barátnője vallatja a suli wc-jében a hétvégéről, kitalál egy sztorit egy nem létező fiúról és szüzessége elvesztéséről. Persze ezt végighallgatja az iskolai szentfazék, és másnapra mindenki tud a dologról. Hamarosan több srác is megkéri, tegyen úgy, mintha lett volna köztük valami, és még fizetnek is érte. És ha már sáros lett, Olive rendesen megfetreng a mocsokban. Kérdés, hol a határ, míg még le tudja rázni magáról mások sötét gondolatait.

Hála a jó égnek, végre nem a pitébe onanizálás a fő attrakció, és nem is kanos ifjoncok a főhősei Will Gluck üdítő humorú komédiájának, hanem egy eszes csaj, aki nem fél egy kis szerepjátéktól. Remek riposztok, beszólások és filmes betétek cizellálják a tinisztorit. A Superbadből és a Zombielandből ismert Emma Stone pontosan olyan, amilyennek a kamaszoknak lenni kéne: elég okos, hogy átlásson a hazug és üres pózokon, megértse, hogyan működik a világ és az emberek, és elég szilárd az önbecsülése, hogy provokáljon. Felvarrja szexi cuccaira a piros A betűt, érzékenységéből kardot kovácsol, és odacsap, ahova kell.

Easy A – színes, feliratos amerikai vígjáték, 2010. Rendezte: Will Gluck. Szereplők: Emma Stone (Olive Penderghast), Amanda Bynes (Marianne), Cam Gigandet (Micah), Stanley Tucci (Dill Penderghast), Patricia Clarkson (Rosemary Penderghast), Penn Badgley (Woodchuck Todd), Malcolm McDowell (Gibbons igazgató), Lisa Kudrow (Mrs. Griffith), Thomas Haden Church (Mr. Griffith), Alyson Michalka (Rhiannon). 92 perc. Forgalmazó: Intercom.

Hazai bemutató: október 28.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik