Kultúra

Felmentése részletes indoklását kérte Vass Lajos

Levélben kérte felmentése részletes indoklását Réthelyi Miklóstól Vass Lajos, akinek október 22-én vonták vissza vezetői megbízatását.

Hardy F. Gábor, a Magyar Állami Operaház pénzügyeit és gazdálkodását átvilágító bizottság elnöke Vass Lajos és Szabó Attila gazdasági igazgató felmentését indokolva korábban úgy fogalmazott, hogy az elmúlt három-négy hét alatt igen sok szabálytalanságot tártak fel, és “azt lehet mondani, hogy a vezetők igen pazarlóan gazdálkodtak”, a vizsgálóbizottság több milliárd forint elköltését látja helytelennek. Vass Lajos hétfőn levelet küldött a miniszternek, amelyben felmentése részletes indoklását kéri.

Vass Lajos az MTI-nek cáfolta, hogy pazarlóan gazdálkodtak volna. “Hibázhattunk. A munkánkról készült vizsgálóbizottsági teljes anyagot nem láttam, egy-egy terhünkre rótt passzust ismerek csak. A sajtóban megjelent 1,3 milliárd forintos hiányról semmilyen konkrét kimutatást nem kaptam, ilyet az Operaház pénzügyi osztálya által két éve, rendszeresen, hetente készített jelentések sem tartalmaztak, így ez az adat megalapozatlan számomra” – nyilatkozott a volt főigazgató, aki cáfolja azt is, hogy a leváltása előtti napon, október 21-én este az Operaház főigazgatói titkárságán fontos iratokat daráltak volna le asszisztensei. Vass Lajos kiemelte, hogy az Operaház minden hivatalos iratát egy iktatási rendszeren keresztül kezelik, amely minden dokumentumot a keletkezéstől az archiválásig rögzít, azok tartalma és a folyamata nem tüntethető el.

A napokban önként távozott az Operaháztól Mali István zenekar-igazgató és Czeiner László műszaki igazgató, hétfőn pedig felmentették Mihályi Endre kommunikációs és marketingigazgatót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik