Kultúra

Verzió Filmfesztivál hetedszer

Közünk van hozzá! A Verzió november 2. és 7. között megmutat, elgondolkodtat, megvitat.

2010 november 2-án hetedik alkalommal jelentkezik a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely ízelítőt ad a kortárs európai, ázsiai és tengerentúli dokumentumfilm–termésből. Friss, kreatív dokumentumfilmeket láthatunk a világ minden tájáról: egyiptomi szemétszedőkről, menekültekről, meleg- és leszbikus identitásról, Palesztin-izraeli narancsokról, afgán megasztárokról, kínai vörös turizmusról, hippi kommunákról, gyermekházasságról, űrturistákról. Idén több mint 60 film érkezik a fesztiválra 28 országból.

Az idei program középpontjában a – mindenféle értelembe vett – mozgás áll. A Verzió Nemzetközi Panoráma filmjei a kínai, bolgár, kongói, etiópiai és csecsen elvándorlási trendeket mutatják be egy-egy család történetén keresztül.

Idén a Fesztivál keresztutak keretén belül a holland Movies that Matter a vendég fesztivál. A velük együttműködésben vetített filmek az emberi jogokkal, jogsértésekkel, többek között nepáli, közel-keleti esetekkel foglalkoznak.

A 7. Verzió Retrospektív programjában az Orosz Állami Film- és Fotóarchívum által a rendelkezésünkre bocsátott korai szovjet expedíciós filmeket vetítjük. Ezek a filmek a Szovjetunió közeli és távoli tájaira viszik a nézőt, mint például a Pamír, Kaukázus, Közép-Ázsia, Szibéria, Távol-Kelet, a birobidzsani és krími zsidó települések. A retrospektív program másik csoportját a különféle pártok promóciós filmjei alkotják az 1945-48-as időszakból.

Idén először kíséri a Verzió sokszínű programját egy kísérleti, interaktív Vizuális laboratórium, ahol lehetőség lesz a vetített filmeket elemezni, megvitatni, hogy fejlesszük a résztvevők kritikai gondolkodását és vizuális készségeit.

A Toldi moziban egy A sokszínű Svájc c. fotókiállítás is látható lesz november 2-7. között. Svájc a ki- és bevándorlók országa. A kiállítás a helyi lakosok és a bevándorlók hétköznapjait mutatja be.

Mindezek mellett – már hagyományosan – a Magyar Panoráma gondolatébresztő, a magyar társadalmi problémákat egyedi perspektívából szemlélő alkotásokat mutatja be. A vetítéseket pódiumviták, beszélgetések, közönségtalálkozók követik.

A 7. Verzió Fesztivált a Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezi.
Védnökök: Jancsó Miklós és a Magyar Helsinki Bizottság.

AJÁNLOTT LINKEK:

Részletes program a Verzió Filmfesztivál weboldalán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik