Kultúra

Tolvajok városa [filmpremier]

Ben Affleck klasszikus bankrablós akciófilmet rendezett. Maszkok, gyökerek, üldözés, szerelem.

Affleckről akkor derült ki, hogy a szépfiú imázs mögött szürkeállomány is van, amikor Matt Damonnal megírták a Good Will Hunting forgatókönyvét. A filmet Damon vitte el a hátán Robin Williamsszel, Affleck csak egy Boston-kültelki melós havert alakított, aki arra vár, hogy egy szép napon hiába kopog barátja ajtaján.

Új filmje is Bostonban játszódik, a melós figura stimmel, csak éppen a valódi foglalkozásként űzött bankrablás új elem. A színhely a város egyik hírhedt negyede, Charlestown, amely üzemszerűen termeli ki a bűnözőket. Egy négyfős csapat igen eredményesen fosztja ki a bankokat, a tettesek maszkot viselnek, nem csoda, hogy rögtön beugrik a Holtpont című film, bár most nem Nixon és Reagen vigyorog ránk, hanem rasztakoponyák és apácák. A főhős a banda agya, Doug, akiben vonzalom ébred egy balul elsült meló végén túszként magukkal hurcolt bankfiókvezető, Claire iránt. Az FBI egyre közelebb kerül a tettesekhez, Doug kiszállna, de még egy utolsó, nagy bulit bevállal.

Afflecknek jól áll a töprengő, múlttal elszámolni kész figura. Jeremy „A bombák földjén” Renner erőszakossága autentikus, a bostoni keresztapát alakító Pete Postlethwaite arcberendezése kevésszer tűnik fel, de annál hatásosabb. Viszont a Mad Men-főhős Jon Hamm, mint FBI ügynök most nem sokat csillant, Claire-t pedig a bizonytalan tekintetű, kiforratlan Rebecca Hall játssza, aki már a Vicky Cristina Barcelonában is a leggyengébb láncszem volt.

A Tolvajok városa szépen hozza a műfaj kötelező elemeit, az autós üldözések nagyszabásúak, látványosak a városképek, mélyből merít a lélekrajz, feszültséggel teli a végső összecsapás, de a film egy hangyányit hosszabb a kelleténél.

The Town – színes, amerikai filmdráma. 2010. Rendezte: Ben Affleck. Szereplők: Ben Affleck (Doug MacRay), Rebecca Hall (Claire), Blake Lively (Krista), Jon Hamm (Adam Frawley), Jeremy Renner (Jem), Pete Postlethwaite, Brian Scannell, Chris Cooper. 125 perc. Forgalmazó: Intercom.

Hazai bemutató: október 21.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik