Kultúra

Szemekbe zárt titkok [filmpremier]

Idén a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat ez az argentin krimi kapta, teljesen megérdemelten.

Juan José Campanella krimije nem videoklipes tempóval, percenkénti robbanással vagy perverz mészárlással kecsegteti a nézőt, hanem egy huszonöt éves bűnügy és egy azóta sem halványuló szerelem újraélesztését, tágabb értelemben pedig a múlt és emlékeink rekonstruálhatatlanságát mutatja néhány emlékezetes csavarral, gyönyörűen komponált képsorokon.

A nyomozás adja a film fő szálát: a nyugdíjba vonuló, őszülő halántékkal is sármos törvényszéki alkalmazott, Benjamin egy régi gyilkossági ügyről készül könyvet írni, mely azóta sem hagyja nyugodni, ezért felkeresi régi főnökét. A megerőszakolt és megölt fiatal nő esetét bemutató flashbackek sorozatán át fokozatosan derül fény a történtekre, és a férfi felfejti a bevarrt végeket. Ezzel párhuzamosan bontakozik ki Benjamin gyönyörű és fiatal felettese iránt érzett szerelmének története, melyet csak a belenyugvás tett parkolópályára.

A két szál bravúrosan szövi át egymást, ráadásul a huszonöt éves korkülönbség is megdöbbentően hiteles a két színész tolmácsolásában, minden különösebb maszkolás nélkül, pusztán színészi játékuk által. A regény írása során pedig beleláthatunk az alkotás természetébe, a múlt mozaikjainak kirakosgatásába, melyben alig találja meg a helyét egy darab, máris ott egy másik.

A lassan induló történet idővel begyorsul, és nem kis meglepetéseket tartogat. A rendező pedig képes rá, hogy szereplőinek tekintetében maradéktalanul megjelenítse, amire a cím utal: a sötétben izzó, féltve őrzött, égő titkokat.

El secreto de sus ojos/The Secret in their Eyes – színes, argentin-spanyol krimi. 2009. Rendezte: Juan José Campanella. Szereplők: Ricardo Darín (Benjamín Esposito), Soledad Villamil (Irene Menéndez Hastings), Pablo Rago (Ricardo Morales), Javier Godino (Isidoro Gómez), Guillermo Francella (Pablo Sandoval). 127 perc. Forgalmazó: Mokép.

Hazai bemutató: október 21.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik