Kultúra

Soul Kitchen [filmpremier]

A török-német Fatih Akin megmutatja, hogy nehézsúlyú drámái után a kisujjából is kiráz egy vígjátékot, Gryllus Dorka pedig masszíroz.

Az elmúlt 10 év legjobb európai filmjei közé tartozó Fallal szemben súlyos és fájdalmas története és a Cannes-ban a legjobb forgatókönyves díjat elhozó A másik oldalon finom melankóliája egy kiemelkedően tehetséges rendező eddigi életművének két csúcsát képviselte. A filmjeiben elsősorban a németországi törökök sorsával, identitásproblémáival foglalkozó Akin új művében megmaradt az életszagú tálalás, de a műfaj ezúttal vegytiszta vígjáték.

A film főhőse a fiatal hamburgi görög, Zinos, aki egy külvárosi ipartelepen üzemelteti szutykos kis kocsmáját, mirelit kajákkal. A Soul Kitchen nevű hely a szíve csücske barátnője, Nadine mellett, a lány azonban Sanghajba utazik. Zinos szeretne utána repülni, de az élet keresztbe tesz neki: bátyja, Ilias kijön a sittről, és beveszi magát a kocsmába. Zinos porckorongsérvet kap, és alig bír járni, így jut el Annához, a masszőrhöz. Egy régi iskolai barát, Neumann ajánlatot tesz, hogy megveszi az éttermet, kurvákat futtatna a helyen. A tökös új séf a mirelit pizza és húsgolyó helyett a fine dining élvezetére oktatja a vendégeket, akik azonnal lekopnak, de aztán mégis dőlni kezd a lé. És ez csak a kezdet.

A főszereplő Adam Bousdoukos együtt jegyzi a forgatókönyvet a rendezővel, és figurája az utóbbi idők egyik legszerethetőbb főhőse, aki állandóan pofára esik, de mindig talpra áll, néha a Gryllus Dorka által alakított gyógytornász, Anna segítségével. Moritz Bleibtreu lazán hozza a piti bűnözőt, a kezdő dj-t és az idióta szerelmest. A fordulatokban gazdag, pörgős, jó hangulatú vígjáték egyszer törik meg, a kissé erőltetett orgia jelenettel, de aztán újra összeáll minden. Ja, Mann!

Soul Kitchen – színes, feliratos, német vígjáték. 2009. Rendezte: Fatih Akin. Szereplők: Adam Bousdoukos (Zinos Kazantsakis), Udo Kier (Jung), Moritz Bleibtreu (Illias Kazantsakis), Birol Ünel (Shayn Weiss), Wotan Wilke Möhring (Thomas Neumann), Gryllus Dorka (Anna Mondstein). 99 perc. Forgalmazó: Budapest Film.

Hazai bemutató:

október 21.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik