Kultúra

Tévékritika: ezek megőrültek!

A TV2 megpróbálkozik a "szívassunk antisztárt"-szórakoztatással, de csak felvillanásokra futja.

Rendben, lássuk be, kárörvendeni jó, főleg azokon lehet elheherészni, akiket utálunk, így teljesen logikus lépés, hogy a TV2 csupa antisztárt hívott meg új „vetélkedőjébe”, az Ezek megőrültek! Csapataiba. A műsor szerkezete – és valamennyire a jelmezek is – a rövid úton megboldogult Kalandra fal! másikkertévé műsorát idézi: két csapat kell, hogy különböző szívatós feladatokban legyőzze egymást.

A két műsorvezető, Rákóczi Ferenc és Majka (azaz a felső- és az alsóközéposztálynak is komilfó két figura) irányítja a feladatokat, az első adásban pedig Leót, Bárdosi Sanyi volt birkózót, Fekete Pákót, Benkő Dánielt, Karda Beátát és a Jóban Rosszban Szabó Zsófiját láthattuk. Érdemes megállni itt egy pillanatra; úgy tűnik, a tévék lassan, de biztosan alkalmazkodtak a társadalom igényeihez, így ma egy negatív sztárnak sokkal jobb érvényesülési esélyei vannak, mint egy pozitívnak. A nézők többsége nem akarja, hogy megérintse valami elementáris erejű teljesítmény, egy kivételes személyiség, inkább röhögni (párdon, szórakozni) szeretne pár ciki alakon.

Ez részben sikerül is, bár a műsor elég szellős – három versenyszám megy le egy óra alatt, olykor tényleg ragadós a képernyőn is látott, néhol erőltetett röhögés, de túl sok a körítés. Az első akció egy élőteke verseny, a versenyzők egy síkosított pályán magukat kell tekegolyónak használják. Előtte, közbe, utána bejátszások, vélemények, egy-egy mondatok, de hát a versenyzők vagy nem elég szellemesek, vagy konkrétan nem tudnak magyarul (Pákó minden második szava a szar, amit jól ki is sípolnak). A versengés azzal a sajnálatos következménnyel jár, hogy a versenyzők fürdőruhára vetkőznek (oké, Leo és Szabó Zsófi esetében ez nem olyan nagy baj), s azért Benkő Dánielt vacsoraidőben fürdőruciban mutatni elég méretes kiszúrás a nézőkkel – nem mintha a Maci Laci-s Bárdosi oly pompás látvány lenne.

Az orr alá vetett gumizablával nyújtózkodó versenyzők gumicukor-evészete már egy fokkal viccesebb, megannyi hámból kitörni készülő szürkemarha próbálkozik, bár az biztos csökkenti a dolog édesipari reklámértékét, hogy a versenyzők olykor jól láthatóan köpik ki oldalra az épp elkapott, damilon lógó csemegét. Végül a szerkesztők Tarr Béla Werckmeister-harmóniák című filmje után szabadon egy óriási bálnába szalajtják a versenyzőket, akiknek a koromsötétben kell kiszabadítaniuk egy törpe-Pinokkiót időre, miközben bent félmeztelen férfiak és nők ijesztgetik őket, illetőleg rajtuk lógnak a kiszabadításhoz szükséges kulcsok is. Itt már elég szürreális a látvány, Benkő zombiként bolyongva keresi a fedetlen melleket, Szabó Zsófira kis híja, hogy nem tör pánikroham, szegény zergehangú Pinokkió időnként elbődül, hogy „segítség”, Karda Beáta beveti magát a bálna farkába. Jobb is, hogy itt véget ér a műsor.

A szereplőkről: Benkő a szokásos „látod, hogy csak játszom az idiótát?” szerepében nem veszi észre, hogy már régen úgy maradt, Karda Beáta láthatóan eltökélte, hogy ő lép Kiszel Tünde örökébe, Pákó tudja, mit várnak tőle, és azt kissé túlbuzgón is, de hozza (leginkább a didi és a szar szavak ismétlése), Bárdosi rendben van, olykor szellemes is (ő mondta Karda Beátáról, hogy „szerintem folyton a cseh II-t nézi”, azaz fogalma sincs, mi folyik körülötte), Leo és Szabó Zsófi pedig szimplábbak, mint egy adminisztrátor bevásárlókörútja a sarki közértben – amely érdekes kontrasztban áll a műsor címével.

Az Ezek megőrültek! tehát kicsit bő lére van eresztve, de egy-egy pillanatra azért bele lehet kukkantani, miután hazaérkeztünk a számlagyárból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik