Kultúra

Tévéajánló – kedd

Ma három különböző tematikus csomagban ajánlunk műsorokat: tudósoknak, romantikusoknak és kikapcsolódni vágyóknak.

Ma főleg délutánra és estére koncentrálunk, és hogy igazán megfeleljünk a kor trendjeinek, csomagokban fogom ajánlani a műsorokat, kinek-kinek az érdeklődése szerint.

Először azokhoz szólok, akik a hónuk alatt mindig szorongatnak valamilyen történelmi szaklapot, a születésnapokon 25, 50, 150, 300 és 4000 évvel azelőtti eseményeken töprengenek, és mindig valami régebbi korral vonnak párhuzamot. Nekik 21:30-kor a Discovery Channelen érdemes megnézni a Szeptember 11: A katasztrófa után című dokumentumfilmet, amely a tragédia utóhatásaival foglalkozik, Majd 23:20-kor összevethetik a XXI. század adását az RTL Klubon a Bűn és büntetlenség című dokumentumfilmmel – amióta Novák Tamás és Skrabski Fruzsina becselezték magukat Kádár belügyminiszteréhez, az addig teljesen elzárkózó, nyilatkozatot nem adó egykori Biszku Béla stúdiókból stúdiókba jár, és ahol megfordul, a lába nyomán kinő egy-egy bírósági idézés – most épp az RTL Klubon nyilatkoztat ki.

A következő programcsomag azoknak szól, akik az utcán jártukban átrakják a járdát „átszelő” csigát a kevésbé forgalmas helyekre, könnybe lábad a szemük egy kisbaba láttán, és minden reggel szerelmesek lesznek munkába, iskolába menet. A kenyére kenhetőknek és vajszívűeknek először a Filmmúzeum kínál egy hatalmas filmet a fiatal Marlon Brandóval, Vivien Leigh-vel, Kim Hunterrel és persze a remek Karl Maldennel (Elia Kazan rendezése, Tenessee Williams forgatókönyve): persze, hogy A vágy villamosáról van szó 21:00-tól. Követjük a tévéműsor meghatározását, 22:25-kor a Veszett a világ című „romantikus drámát” láthatjuk David Lynch-től a Viasat3-on – hm, Bobby Peru alakja, vagy ahogy Nicolas Cage szétver egy fejet a lépcsőn, avagy a pornó texasi módra nekem nem a romantika fogalomkörét idézi meg, de a kezdeti sokk után végül is egy nézhető filmet kapnak, akik kitartanak.

A végén a jóféle kikapcsolódásra várókhoz szólok, akik a zenét is szeretik, és a Pirlo név is mond nekik valamit: 18:15-től a Filmmúzeumon Zsombolyai János filmje, A kenguru lesz látható, Gálffi László első filmszerepe, és itt nem is a filmtörténeti jelentőség okán említem a filmet, hanem a 70-es évek közepi slágerek egész hadának felcsendülése miatt. Pl. a Bergendy együttes elfeledett dalai hihetetlenül energikusan szólnak, így nem csodálom, ha a film után többen dúdolnák a refrént „kikakpcsolom, kikapcsolom az idegrendszerem”. 20:25-kor pedig nincs mese, ismát bekapcsoljuk az idegrendszert, hogy minden egyes szálával a Real Madrid – Milan BL-meccsre koncentrálhassunk a TV2-n – egy ilyen esemény még a szomszéd Jolikát is jobb belátásra bírja, és nem csörgeti fel a ház úrnőjét, hogy a legújabb divattrendeket és pletyókat szétcincálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik