Kultúra

Bombasiker volt Sárközi Lajos fellépése San Joséban

Szuperlatívuszokkal zsúfolt, lelkes, méltató értékelést közölt a 19 éves Sárközi Lajos hétvégi San Jose-i fellépésről a Silicon Valley Mercury News című lap.

“A tizenéves hegedűs lerobbantotta a California Theatre tetejét” című kritika szerzője, Richard Scheinin szerint a közönség “tombolt” a lelkesedéstől, amikor az ifjú zenész “ámulatba ejtően”, a “korát meghaladó, lélekkel teli, briliáns” muzsikálással és játszi könnyedséggel adta elő Ravel, Sarasate és Brahms cigány és magyar ihletésű szerzeményeit, valamint Kreilser, Dohnányi, Kodály és Bartók műveit.

A Gypsy Airs (Cigány dallamok) című előadóestet a Szilíciumvölgy Szimfonikus Zenekara kísérte, amelynek játéka Vajda Gergely magyar vendégkarmester vezénylete alatt “tiszta, élénk és ragyogó” volt. A cikk szerint az együttes 2002-ben történt megalakulása óta az egyik legjobb formáját mutatta.

Sárközi jelenleg a budapesti konzervatórium elsőéves hallgatója, és 1997-ben a Magyar Rádió jazz tehetségkutató versenyének győztese volt, és Vajda Gergely megbízottja állítólag a magyar főváros egyik éttermében figyelt fel a hagyományos cigányzenét játszó, nagytehetségű fiatalemberre.

Vajda és Sárközi 2008 nyarán Nevada City hegyi fesztiválján is hatalmas közönségsikerrel adta elő a Gypsy Airst. A szilíciumvölgyi szimfonikusok akkor hallották először játszani az ifjú virtuózt ezután vették rá Andrew Balest, a zenekar elnökét, hogy hívja őt el San Joséba.

A lap nagy ismertséget jósol Sárközinek, akinek hamarosan meghallgatása lesz a philadelphiai Curtis Zeneintézetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik