Kultúra

Csontváry kiállítás Isztambulban

Október 20-tól Isztambulban, Európa egyik idei kulturális fővárosában vendégeskednek Csontváry Kosztka Tivadar képei; a török nagyvárosban harminckilenc alkotást tekinthetnek meg a látogatók.

A tárlat összeállításakor csak a legmonumentálisabb darabokat, így a Baalbeket, a Mária kútját, a Tátrát és a Panaszfal bejáratánál Jeruzsálemben című képeket kellett itthon hagyni, egyébként a mester Pécsett látható olajfestményei a Magyar Nemzeti Galéria további öt képével kiegészülve tekinthetők majd meg Isztambulban.

Az isztambuli Pera Múzeum látogatóinak újdonságot jelenthetnek a képek, hiszen Csontváry alkotásait Törökországban csak a művészet iránt elkötelezetten érdeklődők ismerik. A mester stílusa azonban nem lesz idegen a kis-ázsiai kultúrakedvelők számára, hiszen az alkotások jó része a művész közelben szerzett élményei alapján jött létre – mondta el a bemutató kapcsán Sárkány József, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának kurátora.

Legutóbb több mint tizenöt évvel ezelőtt volt rá példa, hogy ennyi Csontváry-képet egyszerre állítsanak ki külföldön. A törökök a tárlat kapcsán katalógust is készítenek, így maradandó nyoma is marad a képek vendégszereplésének. Isztambulban december közepéig lesznek láthatók Csontváry Kosztka Tivadar képei. Bár megállapodás még nem történt, a baranyai múzeum a németországi Ruhr-vidék városainak is felajánlaná a kollekciót, így könnyen lehet, hogy a jövőben más kulturális fővárosba is eljutnak az alkotások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik