Kultúra

Napi tévéajánló – csütörtök

Irodalom, börtönök, a természet és egy ezermester is szerepel a mai kínálatunkban.

Csak ebéd után kezdjük a televízióval folytatott meghitt kapcsolat ápolásá, de határvidéken kezdünk, mert Gáspár Sándor öt percet olvas fel az m2-n Móricz Zsigmond Rab oroszlán című művéből – a Molnár György rendezésében létrejött etűdben olyan mondatokat hallhatunk az egyik legnagyobb magyar prózaírótól, mint „No, gyertek, feltűnő lesz, ha soká elmaradunk – mondta Annie, s púderrel szelídítette arcát”, s melyben elhangzik, Budapest terméketlen város. (Öt perc próza, 13:45) (Az öt perc szöveget tartalmazó műsor amúgy tízperces.)

A klasszikus mondatok után a vadélet sűrűjébe vetjük bele magunkat, egy elég ambiciózus német természetfilmes sorozat, az Univerzum kalauzol el bennünket a Balkánra. Csak rendezőből 17-et számlál a produkció, és operatőrökkel is Dunát lehetne rekeszteni – nos, ha ezek rászabadulnak Európa egyik utolsó regényes vidékének kevésbé bolygatott részére, abból csak valami érdekes sülhet ki. A Duna TV-n 16:20-tól láthatjuk Dél-Európa rengetegét.

Ekkor megvárjuk, hogy az est, akár egy nagy barna pók, hálót szőjön, és pontban 23:00-kor a Duna TV-re kapcsolunk, ahol is 23 percet szánunk El Eini Sonia dokumentumfilmjének, a Csendesfilmnek. Főszereplője 82 évesen is abban a lakásban él, ahol a Vészkorszak idején.

De dönthetünk úgy is, kicsit máshogy és más kort idézünk meg, ugyanekkor, azaz 23:00-kor a Filmmúzeumon Rózsa János Csók, anyu című filmjét láthatjuk, amely a rohanós, gmk-s, materiális hajtástól zajos 80-as évek világát illeti kritikával – milyen is volt 1986-ban az elidegenedés és a családon belüli érzéketlenség és érdektelenség félig meddig humoros köntösbe csavarva.

Múltunk helyett mások nem túl rózsás jelenével ismerkedhetünk meg a Discovery Channelen 23:30-kor kezdődő Cella-napló dokumentumfilm-sorozatban, amely a nagyobb börtönök belső életéről, társadalmáról ad epizódonként egyórás áttekintést. A téma súlyos és kegyetlen, úgyhogy érdemes tán csak azért is megnézni egy-egy epizódot, hogy aztán nagyobb empátiával és megértéssel nézzünk a villamoson a mellettünk álló , golyóstollrajzhoz hasonlító MAMI tetoválást viselő utastársunkra.

Ezt az egész furcsa tévés napot stílusosan zárhatjuk le, ha 0:35-ig ébren maradunk, majd átkapcsolunk a Duna II. Autonómiára, ahol is egy hiteles és ismerős magyar figura kalandjaiba mélyedhetünk bele: Mekk Elek, az ezermester megannyi e hang segítségével próbálja elmagyarázni épp aktuális kudarcát a barkácsolás, ezermesterkedés területén. Érdekes lesz, ha egyszer megcsinálják a sorozat folytatását olyan mai foglalkozásokkal, mint key account manager, senior copywriter vagy helpdesk asszistens.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik