Kultúra

Babák – Az első év [filmpremier]

Vidám hangulatú francia dokumentumfilm a világ négy sarkában élő négy kisbabáról.

Négy embergyerek a főszereplője Thomas Balmes filmjének, egy namíbiai, egy mongol, egy japán és egy amerikai csecsemő, és életük első évének lehetünk tanúi. Ez így elsőre nem hangzik túl izgalmasnak, pedig az, de még mennyire! A film történései hol vígjátéki, hol akciófilmes, hol drámai jegyeket hordoznak. Nincs kérdezz-felelek, nincsenek beszélő fejek, az alkotók egyszerűen csak letették a kamerát, rögzítették a családok mindennapjait, és hagyták, hogy maguktól kibontakozzanak az apró történetek. Aztán mindezt rendkívül szórakoztatóan összevágták, Bruno Coulais zeneszerző pedig jó érzékkel komponált alá vidám dallamvilágot.

A kicsik természetes közegükben láthatók: az afrikai baba a kunyhó előtt a porban heverészve anyja lába között, ahogy a kutyával puszilkodik, egy csonttal játszik, vagy ahogy egymást püfölik testvérével. A mongol kisfiú a jurtában fekve egy komplett csomagban, a kakast bámulva, mely a legnagyobb természetességgel sétál mellette az ágyon; vagy ahogy a kecske beleiszik fürdővizébe. A japán és az amerikai bébik pedig modern, nyugati környezetben, hol csoportos babajógán, hol egy játékhalom közepén bömbölve.

Rajtuk keresztül kristálytiszta metszetet kapunk négy teljesen különböző kultúráról, melyekben a környezeti adottságok, a szülői aktivitás, a család működése, és a fejlődés üteme eltérő, a lényeg mégis univerzális: szerető közegben cseperednek a babák. Az pedig fontos tanulság a mi tárgyaktól túlzsúfolt életünkben, hogy nem kell ingerekkel bombázni gyerekeinket életük kezdetén; bőven elég lenne nekik, mint a mongol kisgyereknek, a szél, a felhők, a természet maga, és a szemlélődés.

Bébé(s)/Babies – színes, francia dokumentumfilm. 2010. Rendezte: Thomas Balmes. Szereplők: Bayar (Önmaga), Hattie (Önmaga), Mari (Önmaga), Ponijao (Önmaga). 79 perc. Forgalmazó: Budapest Film.

Hazai bemutató: október 14.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik