Kultúra

Életműdíjat kapott Milos Forman Lyonban

A Száll a kakukk fészkére és az Amadeus Oscar-díjas rendezője vehette át az idei Lumiere-díjat.

Életműdíjat kapott Milos Forman cseh filmrendező a Lyoni Filmfesztiválon. Mint az Oscar-díjas rendező elmondta, büszke arra, hogy a Lumiére-testvérekről – a filmkészítés úttörőiről – elnevezett díjjal jutalmazták munkásságát. Forman egy héttel korábban a Zürichi Nemzetközi Filmfesztiválon vehetett át életműdíjat.

A fesztiválon retrospektív vetítéssorozaton láthatta a közönség a cseh filmes alkotásait. Forman, aki 1968-at követően emigrált Csehszlovákiából, a Száll a kakukk fészkére és az Amadeus című filmjeiért nyerte el a rendezői Oscar-díjat.

Nagy hatású filmjei között emlegetik a hatvanas évekbeli cseh újhullámban született Fekete Péter és a Tűz van, babám!, az 1979-ben bemutatott Hair, a nyolcvanas évekbeli Ragtime és a Veszedelmes viszonyok, majd a kilencvenes évekbeli Larry Flynt, a provokátor és az Ember a Holdon című alkotásait.

A 78 éves rendező 2006-os filmje, a Goya kísértetei után tavaly szülőhazájában forgatott egy musicalt, 2012-re pedig a The Ghost of Munich című filmje várható, amelyben egy újságírónő 30 évvel a müncheni egyezmény után felkeresi a halottnak hitt francia ex-miniszterelnököt, Édouard Daladier-t, hogy felfedje az igazságot, mi is történt valójában a konferencián.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik