Kultúra

Napi tévéajánló – hétfő

Ma rengeteg tenisz mellett csak nézhetetlen műsorokból álló programot ajánlunk, és rámutatunk a hétfő problematikájára is.

Hétfőn tévét nézni olyan, mint másnaposan kertészkedni vagy náthásan trombitázni – kellemtelen, kényszeredett dolog, amiből kevés jó dolog sül ki. A tévék a hétvégén ellőtték puskaporukat, hétfőre gólösszefoglalókat, gyengébb sorozatokat, régi filmeket vesznek elő, esetleg két ember elül egymással szemben egy stúdióban, és hosszú perceken át próbál érdekesnek tűnni.

Ám egy vérbeli tévéfüggő rátalál a rejtett kincsekre. A tévében úgysem mindig a nagyszabású, tökéletesen kidolgozott, profi dolgok hatnak, olykor a suta, lényegtelen ötperces műsorok adják meg nekünk, ami kell – egy húsz perc a szúnyogok nemi életéről, egy előadás, melynek témája a padlószőnyeg hatása a globális felmelegedésre, avagy egy izgalmas svéd másodosztályú curling-rangadó.

Hétfőn indul, és egész héten tart a teniszszezon nagy záró tornája, a Shanghai Tennis Masters, ahol az egész éves teljesítmény alapján jön össze a mezőny, így nagy nevek játszanak egymással a kezdetektől fogva – hátha itt összejön a Federer-Nadal-döntő? A kissé fáradt, de biztos odaadó játékosok küzdelmét Sport1-en és Sport2-n kísérhetjük figyelemmel ( a hétfő a Sport2-é).

Az egész napos tenisz után 18:55-kor átkapcsolunk a Duna TV-re, hogy a Derrick 1976-os évadjának Halott madár nem énekel (Tote Vögel singen nicht) című epizódjától mentálisan és szellemileg felfrissüljünk, illetve leleplezzünk egy ördögi összeesküvést Horst Tappert (Derrick) és Fritz Wepper (Harry) óvó és vezető tekintetével a hátunkban.

De legyen akármilyen lebilincselő is a rejtély, illetve megoldása, egy óra múlva, 20:00-kor már a Discovery-t nézve rágjuk le a körmeink, hogy lássuk, Hogyan készült? A lengéscsillapító, a fánk (erre igazán kíváncsi vagyok) meg a tűzoltó-berendezés (remélhetőleg nem ugyanazon a gyártósoron).

Ám 21:00-kor már megint a Duna TV-n vagyunk, végre egy érdekes dokumentumfilm, két svéd rendező két évig járta a Gáza-övezetet, hogy nyomon kövessen egy palesztin pszichológust – A fiatal Freud Gázában izgalmas emberekről és kemény időkről számol be a világ egyik legreménytelenebb helyéről.

Aki végképp nem tudja a napot film nélkül elképzelni, azon a Viasat3 könyörül meg, az 1997-es Az ördög ügyvédjét adja le Al Pacinóval és Keanu Reevesszel, Taylor Hackfordnak nem ez a legjobb filmje (akkor inkább már a Ray Jamie Foxx óriási alakításával), de hétfő estére megteszi.

Mégis sokan gondolhatják úgy, hogy valami ütősebbre vágynak – semmi probléma! A National Geographic csatornán a biztonságos késő esti műsorsávban, 23:00-kor kezdődik A tökéletes fegyver sorozat, ezúttal a koponyazúzókat mutatja be; kell-e ennél jobban kezdeni a hetet?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik