Kultúra

Finoman kopogtat és berúgja az ajtót a zene – heti koncertajánló

Smooth jazz, matekmetál, techno és EBM, sőt Piaf hangja is szerepel a következő hét nap kínálatában.

A kiindulópont pedig lehet egészen lágy és elegáns belépő és finoman szólva is határozott antré, kinek épp hogy tetszik. Előbbiért a pop és a jazz határmezsgyéjén egyensúlyozó Chris Botti felel, aki szerdán a Kongresszusi Központban fújja majd a trombitáját. Emberünk 20 évesen már a Carnegie Hallban, 1999-ben Stinggel játszott, 2004-es lemeze, a When I Fall in Love óta pedig helytől és partnerektől függetlenül is híres, amúgy meg ugyanebben az évben a világ 50 legszebb embere közé választották, szóval a Kongresszusi Központ megtöltésével aligha lesz problémája. Ugorjunk is tovább: aki ezen a zenei vonalon érzi jól magát, annak pénteken a Művészetek Palotáját is érdemes megcélozni, ahol „Édith Piaf hangja”, a Piaf című film betétdalainak feléneklésével ismertté vált Jil Aigrot ad koncertet. Az énekesnőt több ezer jelentkező közül választották ki a mozihoz, a meghallgatásra pedig egészen véletlenül került csak oda, úgyhogy tiszta szerencse, hogy megismerhettük – Piaf-repertoárját pedig nem biztos, hogy még sokáig hallgathatjuk, mert a jövőben mást szeretne énekelni, szóval jobb lesz még most megnézni őt ezzel a műsorral.

El lehet viszont indulni a héten egy egészen másik vonalon is, „ajtóstul a házba” jeligével: az első felvonás időpontja itt is szerda este, helyszíne a Dürer Kert, elkövetője pedig a matekmetált játszó amerikai The Dillinger Escape Plan. Az egyszer szélsőségesen durva és követhetetlenül bonyolult, másszor ragadósan popos zenét játszó banda pillanatnyilag a koncertklubok világának egyik legcsalogatóbb látványossága – aki ezt nem hiszi, kérdezze meg azokat, akiknek a feje fölött Greg Puciato énekes kézzel-lábbal bontotta pár esztendeje az A38 koncerttermének plafonját, miközben hátrébb a színpadon vadul villogtak a fényszekrények, a gitárosok pedig hangszereikkel szó szerint zsonglőrködve szecskázták a riffeket. A mostani buli remélhetőleg semmivel sem lesz enyhébb, és ez még csak a kezdet, ugyanis a Dürer ezen a héten afféle nem hivatalos keményzenei dzsembori helyszíne lesz. Csütörtökön ennek jegyében a göteborgi dallamos death metal legnagyobbjai közé tartozó Dark Tranqullity lobogtatja a hajakat, másnap pedig a New York Hardcore három legismertebb képviselője közül kettő, a Madball és a Sick of It All dalaira lehet rúgni a port egész este. A két zenekar életművébe zsúfolt nyers erő ismeretében egyáltalán nem kizárt, hogy a végére sikerül egybenyitni a Dürer összes termét a publikumnak.

Végül, de nem utolsósorban természetesen elektronikus zenében sem szűkölködik ez a néhány nap, sőt a hétvégén egyenesen át is veszik a hatalmat a műfaj előadói. Pénteken az A38-on a techno fellegvárából, Detroitból érkező Jimmy Edgar táncoltat, aki amellett, hogy épp nemrégiben adta ki harmadik nagylemezét, az XXX-et, még vagy egy tucat zenei projektben is érdekelt, sőt divatfotósként is dolgozik, szombaton pedig a nyárvégi Skinny Puppy-koncert után újabb elektro-indusztriál legendát üdvözölhetünk a Dieselben a Front Line Assembly képében. Az EBM-alapbanda pár éve a PeCsában már fellépett egyszer, ezúttal, az Improvised Electronic Device című új albuma bemutatóján azonban testhezállóbb környezetben és két kitűnő partner társaságában látogat el hozzánk: a másik fő fellépő a Magyarországra először érkező dán Leaether Strip, az előzenekar pedig a mind.in.a.box lesz, egyszóval adott minden a hétvégi KO-hoz.

Chris Botti – október 13. 20h, Budapest Kongresszusi Központ. Belépő: 7900-17 900 Ft.
The Dillinger Escape Plan, Cancer Bats, The Ocean – október 13., Dürer-kert. Belépő: elővételben 5000/5500, a koncert napján 6000 Ft.
Dark Tranquillity, Insomnium – október 14., Dürer-kert. Belépő: elővételben 4300/4900, a helyszínen 5500 Ft.
Jil Aigrot – október 15. 20h, Művészetek Palotája. Belépő: 2200-6900 Ft.
Sick of It All, Madball – október 15., Dürer-kert. Belépő: elővételben 5000/5500, a koncert napján 6000 Ft.
Jimmy Edgar – október 15. 23h, A38 Hajó. Belépő: elővételben 1200, a fellépés napján 1700 Ft.
Front Line Assembly, Leaether Strip, mind.in.a.box – október 16. 20h, Club Diesel. Belépő: elővételben 5990, a koncert napján 6990 Ft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik