Kultúra

55 film küzd a külföldiek Oscarjáért

Végleges Oscar-jelölést öt film kaphat a legjobb külföldi alkotás kategóriában.

Magyarország Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascalját nevezte be, de a Tirza című holland drámában is érdekeltek vagyunk: Szabó Gábor volt az operatőre.

Összesen 55 filmet neveztek idén Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriájában. Az Amerikai Filmakadémia ezekből végül ötöt jelöl majd a díjra, amit a győztes rendező 2011. február 27-én, vasárnap vehet majd át Los Angelesben, a 83. Oscar-gálán.

A Magyar Filmszemle fődíjával és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díjával kitüntetett Bibliothéque Pascal egy hároméves kislányát egyedül nevelő anya (Török-Illyés Orsolya) nyugat-európai utazásainak és szerelmének története. A Szarajevóból is két díjat elhozó Hajdu-film mellett a Tirza című holland drámának is drukkolhatunk: az eltűnt lányát Namíbiában kereső, nyakkendős, európai apa pokoljárásáról szóló filmnek Szabó Gábor (Jób lázadása, Linda, Élve vagy halva) volt az operatőre.

A Variety című filmes szaklap szerint a díj egyik nagy esélyese a mexikói Alejandro Gonzalez Inarritu Biutifulja.

A szaklap szerint az Oscar-versenyben az is nagyon fontos, hogy melyik forgalmazó viszi be Észak-Amerikába a jelölt filmeket. Az öt tavalyi Oscar-esélyes közül hármat a Sony forgalmazott, többek között a győztes Szemekbe zárt titkok című argentin misztikus drámát is. A Sony idén megint nagy energiát fordít a külföldi filmek amerikai kampányára: ők forgalmazzák az idei cannes-i nagydíjas Des hommes et des dieux című francia drámát, a kanadaiak Velencében és Torontóban is jó kritikát kapott Incendiesét és a dél-afrikai Life Above Allt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik