Kultúra

Az Őrzők legendája [filmpremier]

Zack Snyder filmjében két olyan flow-jelenet van, amitől a hideg futkározik az ember hátán.

Animált baglyok a főszereplői ennek a rajzfilmnek, amely Avatari magasságokba emelkedő csúcstechnológiát használt Kathryn Lasky nagysikerű mesekönyvének életre keltéséhez. Soren, az álmodozó gyöngybagoly fióka apja varázslatos meséinek hatása alatt áll, és hisz abban, hogy léteznek a Kerekasztal lovagjaihoz hasonlatos jó és igaz Őrzők, akik Ga-húl szigetén élnek egy hatalmas fán. Csakhogy egy éjjel testvérével együtt elrabolja egy lázadó bagolycsapat, és egy átnevelő intézetbe viszik, ahol választhat: vagy csatlakozik az erősen áthallásos nevű Tiszták harcos alakulatához, vagy holdkóros köpetválogatót csinálnak belőle. Soren inkább megszökik, számtalan kalandon át eljut az Őrzőkhöz, és a végső nagy összecsapás során maga is azzá válik.

A jól megírt, több síkon működő, izgalmas mesében a harc a gyermeki fantázia felszabadító ereje és a totalitárius uralomnak való vak engedelmesség között dúl. Képesek vagyunk-e aszerint élni, amit a zúzánk sugall, harmóniában magunkkal és a világegyetemmel – ez lenne maga a flow -, vagy szimplán a „hulljon a férgese” erősen szelektív elvét valljuk?

A 300 rendezőjének baglyai menő páncélsisakot és vaskarmot viselnek, komoly csatajelenetekben csapnak össze, és csodálatos tájakon repülnek a 3D-s animáció csúcsa körül. Az pedig Csíkszentmihályi Mihály flow-fogalmával írható le leginkább, amit az ember átél, amikor az esőben és a tűzben repülős lassított jeleneteket nézi 3D-ben, a Dead Can Dance túlvilági zenéjével súlyosbítva.

Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole – színes, amerikai-ausztál animáció. 2010. Rendezte: Zack Snyder. Szereplők: Jim Sturgess (Soren eredeti hangja), Jay Lagaia (Dereng eredeti hangja), Geoffrey Rush (Ezylryb eredeti hangja), Emily Barclay (Gülfi eredeti hangja), Hugo Weaving (Noctus eredeti hangja), Ryan Kwanten (Tukk eredeti hangja), Emilie de Ravin (Eglantina eredeti hangja), Helen Mirren (Nira eredeti hangja), Sam Neill (Vascsőrű eredeti hangja), David Wenham (Kotor eredeti hangja), Richard Roxburgh (Boron eredeti hangja), Miriam Margolyes (Szisszen asszony eredeti hangja), David Field (Csatt eredeti hangja). 100 perc. Forgalmazó: Intercom.

Hazai bemutató: október 7.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik