Kultúra

UNICEF-különdíjat kapott a Vespa

Groó Diana második filmje a Sienai Filmfesztiválon kapta a rangos elismerést.

14. alkalommal rendezték meg a film nemzetközi ünnepét a hétvégén Sienában. A vasárnap este véget ért Terra di Siena filmfesztiválon Groó Diána filmje, a Vespa nyerte az UNICEF különdíját. Az elismerést a magyar rendező személyesen vette át.

Groó Diána második játékfilmje a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült, és a Filmszemlén a legjobb filmzene díja mellett a főszerepben látható amatőr gyerekszínész Tóth Sándornak is különdíjat hozott.

A történetben a 12 éves Orsós Lali (Tóth Sándor) kártyán nyer egy csokoládét, amely egy nyerő kupont rejt: a nyeremény egy Vespa motorbicikli. Igen ám, de a motort Budapesten kell átvenni. Lali elindul a beregháti romatelepről a fővárosba, hogy az áhított motor mellett rátaláljon rég nem látott édesapjára is. Utazása során megismerkedik egy Amerikáról ábrándozó, jó lelkű vándorzenésszel (Balogh Rudolf), és együtt számtalan mesés kalandon esnek át, miközben egy csipetnyi keserű magyar valóságba is belekóstolnak.

A Vespa című film a Tivoli-Filmprodukcióban készült szerb koprodukcióban, producere Szekeres Dénes volt. Groó Diána filmjét a nemzetközi közönség a montreáli filmfesztiválon láthatta először szeptember elején, jelenleg a vancouveri filmfesztivál vetíti és hamarosan a viareggiói filmfesztivál is műsorra tűzi.

AJÁNLOTT LINKEK:
A Siénai Filmfesztivál weboldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik