Kultúra

Izgalmas német filmek Budapesten és Pécsett

A budapesti Goethe Intézet rendezvénye a legfrissebb és legizgalmasabb német filmeket hozza el a magyar közönségnek.

2010 októberében a budapesti Goethe Intézet immár 15. alkalommal rendezi meg a Szemrevaló Filmfesztivált, amelynek újdonsága, hogy a filmeket ezúttal nemcsak a budapesti mozikban (Művész mozi, Örökmozgó Filmmúzeum, Cirko-Gejzír), hanem Európa 2010-es Kulturális Fővárosában, Pécsett is megnézhetik az érdeklődők.

A vetítések október 6-10. között zajlanak Budapesten, és október 14-17. között Pécsett. A Goethe Intézet jóvoltából a pécsi Apolló moziban zajló vetítések ingyenesen látogathatók.

A fesztivál október 6-án a Soul Kitchen című hamburgi multikulti-vígjátékkal indul. A filmért Fatih Akin 2009-ben elnyerte a Velencei Filmfesztivál zsűrijének különdíját. Különlegessége, hogy játszik benne az évek óta Németországban élő Gryllus Dorka is: a népszerű színésznő a nyitóesten személyesen is jelen lesz.

A film trailere egyelőre németül, angol felirattal:

Az idei fesztivál tematikus súlypontja a kultúrák együttélése; ennek jegyében érkezik Magyarországra Burhan Qurbani – berlini muszlim fiatalokról szóló – Saháda című filmje, illetve Feo Aladag Az idegen-je. A film főszereplője az a Sibel Kekilli, aki
az utóbbi évek egyik kultikus német filmjének a Fallal szemben-nek is főszereplője volt.

A két film rendezőjével az alkotásaik vetítését követően az érdeklődők személyesen is beszélgethetnek. (Saháda: október 7., 20.30, Budapest, Művész mozi; Az idegen: október 14., 20.00, Pécs, Apolló mozi)

További részletek a fesztiválról a www.goethe.de/szemrevalo oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik