Kultúra

A Sötétség Hercegétől A kutya vacsorájáig – heti koncertajánló

Hagyományteremtő jelleggel lesúgjuk a hét legjobb zenei bulijainak listáját.

Ha végignézünk a menün, egy dolgot azonnal meg lehet állapítani: a napokban a széles értelemben vett nehéz zenék híveinek áll a zászló. Amennyiben nehéz alatt keményet értünk, rögtön itt van például a metálzene egyik keresztapja (becenevén a Sötétség Hercege), a megannyi súlyos slágerért és legalább ugyanennyi súlyos rakenroll-sztoriért felelős Ozzy Osbourne, aki ma este lép fel a Sportarénában, és ott van a holnap az A38-on koncertező posztpunk-legenda, a Killing Joke is, amelynek a Metallicától a komplett indusztriális színtéren át a Nirvanáig mindenki köszönhetett valamit (és köszönt is). Igen komoly úttörőkről lévén szó a teltház mindkét alkalommal tökéletesen indokolt, pláne mivel – nem számolva Ozzy 1998-as itteni buliját a Black Sabbath-tal – a fellépők egyaránt elsőbálozók székesfővárosunkban.

A múlt zenei úttörőitől aztán harmadnap, október 6-án a jelen pionyírjai veszik át a gyeplőt, és ki sem adják a kezükből október 10-ig: a Merlinben rövidebb szünet után visszatér az egyébként már jól bejáratott névnek számító Ultrahang fesztivál. Nehéz zenében itt aztán végképp nem lesz hiány, hiszen a rendezvény alapvetően az új utakat kereső, ennél fogva gyakran komoly emésztést igénylő zenék seregszemléje, de persze a keretekbe szokás szerint minden belefér táncoltatós DJ-ktől a kísérleti elektronikáig és eksztatikus rocktól a tiszta zajig. Mi a legjobban a két utóbbi közé belőhető, tíz dobos közreműködésével fellépő Shit and Shine koncertjére és a nojzban a legnagyobbak közé tartozó Lasse Marhaugra vagyunk leginkább kíváncsiak, de ez tipikusan az a rendezvény, ahol érdemes vaktában is belenézni mindenbe, mert nem egy kaptafára megy az egész, és sosem lehet tudni, hogy melyik szereplő állítja feje tetejére vagy rázza épp gatyába a világképünket.

Zúzás és zajolás ide vagy oda, hétvégére azért persze a lágyabb és dallamosabb zenék közönsége is elődughatja az orrát, sőt ünnepelhet is szombaton az A38-on Mohai Tamás gitárossal és a Barabás Lőrinc Eklektric-kel, akik az Óperentzia társaságában emlékeznek meg róla, hogy most lenne hetvenéves John Lennon. Mindeközben a Gödörben A kutya vacsorája szórakoztat, Kiss Erzsi lemezbemutat, valamint fellép az efZámbó Happy Dead Band és a Yes Yes Matzaa is – a hét legvégére levezetésnek pedig az előzményektől függetlenül mindenkinek az A38-at ajánljuk, ahol a kitűnő avantgárd zongorista, a John Zorntól a B-52’s-ig mindenkivel kollaboráló Jamie Saft ad szólókoncertet. Hogy ez mennyire lesz könnyed, azzal kapcsolatban mondjuk nem bocsátkoznánk jóslatokba, mert ha olyanja van, ő is elég nehéz eset tud lenni – arra viszont akár mérget is veszünk, hogy valamilyen értelemben emlékezeteset fog alakítani. Ha pedig lenyomta az utolsó billentyűt is, taps, aztán húzás haza, mert másnap egyrészt munka, másrészt meg jövünk mi is a következő heti programajánlóval!

Ozzy Osbourne – október 4., 20h, Budapest, Papp László Budapest Sportaréna. Belépő: 9900-19 900 Ft.
Killing Joke – október 5., 20h, Budapest, A38 Hajó. Belépő: elővételben 4000, a koncert napján 5000 Ft.
Ultrahang Fesztivál – október 6-10., Budapest, Merlin. Belépő: napijegy 2500 (éjféltől 1500), bérlet 10 000 Ft. Részletes program: fest2010.uh.hu
Lennon 70: Barabás Lőrinc Eklektric feat. Mohai Tamás – október 9., 21h, Budapest, A38 Hajó. Belépő: elővételben 2000, a koncert napján 2400 Ft.
Egy Kiss Erzsi Zene, A kutya vacsorája, efZámbó Happy Dead Band, Yes Yes Matzaa – október 9., Budapest, Gödör. Belépő: 1000 Ft.
Jamie Saft – október 10., 20h, Budapest, A38 Hajó. Belépő: elővételben 1700, a koncert napján 2200 Ft.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik