Kultúra

Zavarja a 18-as karika a művészt

Bírálta párizsi kiállításnak korhatáros besorolását az amerikai fotós és filmkészítő, Larry Clark az egyik francia lap szombati számának adott interjújában.

A 67 éves alkotó szerint a francia főváros polgármesterének döntése “az idősebb nemzedék támadása a fiatalok ellen”.

A párizsi Modern Művészetek Múzeumában október 9-én nyíló kiállításra 18 éven aluliaknak tilos a bemenet. A Le Monde-nak adott interjújában Clark azt mondta epésen, hogy “ha valakiket ki kellene tiltani, azok a 18 éven felüliek”.

A 200 fotót bemutató esemény Clark franciaországi munkáinak első retrospektív kiállítása lesz, amelynek korhatáros besorolásáról már vita volt a párizsi városházán. A francia főváros szocialista polgármesterének, Bernard Delanoe állnia kellett a környezetvédő önkormányzati tagok bírálatait. Delanoe-t egyebek mellett sajátos cenzúrázással vádolták, mire szeptemberben egy nyílt levelet tett közzé, amelyben azt állította, hogy “éppen a korhatáros besorolás teszi lehetővé, hogy ez a nagy művész bemutassa alkotásait egy nagyszerű párizsi múzeumban.

Clark kifakadásának oka, hogy fotós és filmes alkotásai az ifjúsági kultúrákra összpontosítanak, vagyis szerinte művei pont azoknak szólnak, akiket kitiltanak a kiállításáról. Clark művei a fiatalok szexuális és drogokkal kapcsolatos világát mutatják be. És nemcsak a fotók. A “Kölykök” és a “Külvárosi rockerek” című filmjei hasonló leplezetlenséggel ábrázolják ugyanezeket a témákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik