Kultúra

Tőzsdecápák – A pénz nem alszik [filmpremier]

Gordon Gekko visszatért. Hullámvasút a pénzvilág óriásaival Oliver Stone okos, új mozijában.

Huszonhárom évvel a Tőzsdecápák után itt a folytatás. Adott a börtönből szabadult pénzügyi zseni, Gordon Gekko (Michael Douglas), aki szeretné visszakapni életét, és lánya szeretetét. Adott egy tehetséges, fiatal bróker, Jacob Moore (Shia LaBeouf) aki szerelme tudta nélkül kezd kapcsolatot építeni annak apjával, hogy megtalálja és tönkretegye azt, aki miatt összeomlott munkahelye, és aki miatt apjaként tisztelt mentora Lewis Zegel (Frank Langella) öngyilkos lett. Adott egy balos weboldalt szerkesztő lány, Winnie (Carey Mulligan), aki nem tud megbocsátani apjának, mert őt okolja bátyja halála miatt.

A film gerincét hármójuk kapcsolata adja, hátterét a Wall Street-i tőzsde összeomlása, a fordulatokat pedig a kőkemény játszmák, amellyel a pénzügyi cégek vezetői operálnak. Kibékíthetők-e az ellentétek ebben a pénz által irányított világban? Egyáltalán a pénz a lényeg? És mi a pénz valójában?

Rendkívül okos és aktuális filmet rendezett Oliver Stone, tele dörzsölt vén szivarok és ifjú titánok aranyköpéseivel a pénz természetéről, a kapzsiságról, az időről és a család fontosságáról. Filmjének erejét mondanivalója mellett a még mindig hibátlan Douglas és a meglepően átütő jelenlétű Shia LaBeouf színészi játéka adja.

Karaktere, Jake a történet igazi főszereplője. Pénzügyi zsenialitásához jó szándék párosul, az alternatív energiaforrásokhoz szeretne tőkét szerezni; elkötelezett a szerelemben, bosszúját pedig western-kikacsintások és motoros párbaj teszik szellemessé. Az érzelmi szál kissé eluralkodik a film második felében, de aztán kerekké válik az egész, és ez egy olyan buborék, ami nem pattan szét.

Wall Street: Money Never Sleeps – színes, amerikai filmdráma. 2010. Rendezte: Oliver Stone. Szereplők: Michael Douglas (Gordon Gekko), Shia LaBeouf (Jacob Moore), Carey Mulligan (Winnie Gekko), Josh Brolin (Bretton James), Charlie Sheen (Bud Fox), Martin Sheen (Carl Fox), Susan Sarandon (Sylvia Moore), Frank Langella (Lewis Zabel). 135 perc. Forgalmazó: Intercom.

Hazai bemutató: szeptember 30.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik