Kultúra

Mary és Max [filmpremier]

Egy különleges barátság története méregerős humorral tálalva. Adam Elliot Annecy-fődíjas animációs filmje ínyenceknek!

A nyolcéves ausztrál kertvárosi kislány, Mary felcsapja a new yorki telefonkönyvet, és rábök egy névre, majd levelet ír az ismeretlen M. Horowitz-nak. A 44 éves brooklyni, Asperger-szindrómás nyugdíjas pedig válaszol. Így kezdődik kettejük barátságnak története, amely egy életen át tart majd. Mi lehet közös két, életkorban, élőhelyben, élettapasztalatban ennyire különböző emberben? A magány, amely kinyitja a belső csapóajtókat. Valamint a csoki és a rajzfilmsorozat szeretete.

A rendező valós történeten alapuló animációs filmje óriásit szólt a Sundance Fesztivál nyitófilmjeként, majd a legrangosabb animációs filmfesztiválon, melynek elnyerte fődíját. Max fekete-fehér és Mary barnás közegét alig néhány szín tarkítja, mégis eleven és eredeti ötletektől tarka a film. A gondosan kidolgozott karakterek, látványvilág, lakásbelsők és utcaképek pedig sokat árnyal a képen.

Ütősek a mellékszereplő figurák is: Mary sherry-t vedelő anyja, madárkitöméssel foglalkozó apja, a dadogó görög szomszéd fiú, az agorafóbiás szomszéd; Max félig vak szomszédja és a kéjsóvár nő a terápiáról, és a háziállatoknak is fontos szerep jut. A főszereplőknek Toni Colette (A család kicsi kincse), Philip Seymour Hoffman (Capote) kölcsönözte a hangját, ami külön élmény.

A valójában egyáltalán nem gyerekeknek szóló gyurmafilm olyan témákat tálal, mint az alkoholizmus, az autizmus, a kövérség, a fóbiák és az öngyilkosság, de ezeken a súlyos és reális problémákon átsüt a szinte minden egyes képkockában ott rejlő humor fénye. Erős, kemény és őszinte darab, de kihagyhatatlan!

Mary and Max – színes, fekete-fehér feliratos ausztrál animációs film. 2009. Rendezte: Adam Elliot. Toni Collette (Mary Daisy Dinkle eredeti hangja), Philip Seymour Hoffman (Max Jerry Horovitz eredeti hangja), Eric Bana (Damien eredeti hangja), Bethany Whitmore (fiatal Mary eredeti hangja), Renée Geyer (Vera eredeti hangja). 92 perc. Forgalmazó: Szimpla Film Kft.

Hazai bemutató: szeptember 30.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik