Kultúra

Elfelejtettek szólni, hogy elmarad a Múzeumok Őszi Éjszakája

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának sajtótájékoztatóján véletlenül derült ki, hogy ősszel nem rendezik meg a múzeumok éjszakáját.

A nyári Múzeumok Éjszakájának sikerén felbuzdulva tavaly az Oktatási és Kulturális Minisztérium november 14-én is rendezett egy ingyenes múzeumlátogató programot, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből finanszíroztak. Az idén viszont nem rendezik meg az eseményt, derült ki a Múzeumok Őszi Fesztiváljának sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre. Szőcs Géza a minisztérium kultúráért felelős államtitkára szerint szervezési és műszaki okok állnak a háttérben, de hogy pontosan mit jelent ez, arról nem nyilatkozott a Népszavának.

A napilap értesülései szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma hivatalosan nem értesítette a rendezvény elmaradásáról a múzeumokat, amelyek közül sokan már összeállították a programot. A Nemzeti Múzeum például már elkészítette a programot, amikor egy hónapja kiderült számukra, hogy nem kell készülniük, sőt a Műcsarnok is tőlük tudta meg, hogy elmarad a program. A Műszaki és Közlekedési Múzeum számára ma sem teljesen világos, hogy Szent Márton napkor lesz-e Múzeumok Őszi Éjszakája, központi akarat esetén készek a rendezvény lebonyolítására. Egyénileg azonban egyik intézmény sem mer belevágni egy költséges programokkal teli, hosszított nyitvatartású nap megrendezésbe – írja a napilap.

Tavaly Budapesten 31, vidéken 49 múzeum csatlakozott a programhoz, amelyekre csaknem százezren látogattak el. A Népszava számításai szerint a program mintegy 15-17 millió forintba kerülhetett.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja szeptember 27-én kezdődött és hat hétig tart az ország 170 múzeumának részvételével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik