Kultúra

Vége a képzőművészeti filmszemlének

Ünnepélyes díjkiosztóval fejeződött be a 40. születésnapját ünneplő Nemzetközi Képzőművészeti Filmszemle vasárnap Szolnokon.

A bírálók három kategóriában értékelték a versengő alkotásokat. A Báron György filmkritikus, M. Tóth Éva grafikus és Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész alkotta zsűri a kísérleti filmek kategóriában Kardos Sándor Átváltozás című művét látta a legjobbnak. Az animációs filmek mezőnyében az első díjat megosztva kapta Glaser Katalin Fin című filmjéért és Bertóti Attila Ariadné fonala című munkájáért. A dokumentum filmeket beküldők közül egy lett filmesnek, Péteris Krilovsnak ítélték oda az első díjat Klucis: Egy művész szétesése című alkotásért. A szolnoki Rotary Klub különdíjasa Ludvig Zsuzsa lett Január herceg univerzuma című animációs művéért.

Demeter István főrendező zárásként elmondta: a mostani szemlének különös aktualitást adott, hogy az idén ünnepli negyvenedik születésnapját. Célja a kezdetek óta nem változott, ápolni a film és képzőművészet kapcsolatát, valamint ily módon is összehozni a két művészeti ág alkotóit – tette hozzá.

A születésnap alkalmából a korábbi fesztiválok legjobb alkotásaiból készült válogatást is levetítettek, valamint számos kísérőprogram, köztük kiállítások, koncertek és konferenciák várták a szakmai közönséget, illetve a filmbarátokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik