Kultúra

Északi fény fesztivál a Cirkóban

bio
bio

2010. 09. 23. 10:43

Október 1. és október 5. között új skandináv filmeket mutat be a Cirko-Gejzír mozi.

Európa legkisebb mozijában az idei Északi fény fesztiválon öt új skandináv filmet filmet vetítenek az északi filmek szerelmeseinek. Jön a sötét történelmi eposz, a Valhalla Rising a vikingek korából, főszerepben Mads Mikkelsennel; bemutatják Thomas Vinterberg új filmjét, a Submarino-t, lesz párkapcsolati dráma Above the Street below the Water címmel, jön a finn Trainspotting, a Reindeerspotting, és a Minden rendben lesz című történet egy forgatókönyvíróról, aki elüt egy Afganisztánból hazatért katonát.

Reindeerspotting
A dokumentumfilm egy Rovanniemi-ben, a Mikulás városában, élő fiatal baráti társaság mindennapjait mutatja be. A Mikulás földjének Trainspotting-ja ként emlegetett dokumentumfilm mindenféle morális tanulság nélkül, őszinte pillanatokra építve ad betekintést néhány junkie mindennapjaiba. A súlyos drogos és a szer érdekében kisebb-nagyobb bűncselekményeket elkövető főszereplőnek el kell hagynia szülővárosát és ezért egy európai utazásra is elkíséri a kamera. A történet végén azonban kénytelen visszatérni Finnországba. A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítik.

Submarino
Thomas Vinterberg ismét a Születésnap-hoz hasonló családi drámával tér vissza a jegyzett rendezők közé. A Nick és öccse (akinek a nevét sosem tudjuk meg) életét bemutató film azonban most az alsóbb társadalmi réteg világába vezet. Az alkoholista anya mellett felnövő két fiú élete predesztinálva van arra, hogy később se legyen könnyebb az sorsuk. Nick egyik napról a másikra él egy egyszobás lakásban, ahol a céltalan ivás az egyetlen időtöltése. Öccse egyedül neveli a kisfiát azt a látszatot keltve, hogy rendben van az élete de kábítószerfüggőként képtelen ellátni a feladatát. A két testvér anyjuk halálakor találkozik újra, aki egy kisebb összeget hagy rájuk. A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítik.

Valhalla Rising
A kilencedik században játszódó viking kalandfilm igazi fesztivál kedvenc. One-Eye (Mads Mikkelsen), egy néma viking harcos, aki fogyatékosságai ellenére természetfeletti erővel van megáldva. Bár rabként él, lemészárolja fogva tartóit és Are nevű társával hajóra száll. A végtelennek tűnő ködön áthajózva megpillantanak egy ismeretlen földet, ahol megkezdik kalandos utazásukat. Ahogy az új világ felfedi a titkait, úgy süllyednek egyre mélyebbre hőseink, akiknek útját véres csaták tarkítják. A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítik.

Above the Street below the Water
Ask és Anne házasok. Mindenük meg van, ami a kiegyensúlyozott boldog élethez kell: lakás, jó állás, csodálatos gyerekek és szerelem. Munkahelyi és gyereknevelési problémáik sem rendkívüliek, kezelni tudják a felmerülő gondokat. De egy reggel Ask bejelenti, hogy egy kis szünetre van szüksége. Kezdetben a döntés indokolatlannak tűnik, főleg, hogy ettől mindenkinek megváltozik a sorsa. A filmet eredeti nyelven, angol felirattal vetítik.

Minden rendben lesz
A fikció és a valóság közti határon billegő történetekről híres Boe, ismét egy nagyszerű filmmel rukkolt elő. Hősünknek pár nap alatt le kell adnia egy háborús témájú forgatókönyvet, de képtelen rá. Közben elüt egy Afganisztánból hazatért dán katonát, akinél titkos, brutális kínzásokról készült fényképeket talál. A fotósorozat alapján nyomozásba kezd. Eközben a feleségével gyereket adoptálnának, de vajon kibírható-e mindez egyszerre? A filmet magyar felirattal vetítik.

A Valhalla Rising előzetese

A Submarino előzetese

AJÁNLOTT LINKEK:
Részletes program a Cirko-Gejzír weboldalán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Rengeteg rendőr kontra rengeteg ember

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek