Kultúra

Hibrid [filmpremier]

A kocka rendezőjének genetikai horrorja egy mesterségesen létrehozott mutáns lényről, Adrien Brody és Sarah Polley főszereplésével.

Mesterségesen, klónozás által létrehozott élőlényekkel Dolly óta sikeresen kísérletezik az emberiség. A humán génkészlet feltérképezése és az őssejtkísérletek még közelebb vitték a tudományt ahhoz, hogy a nem is olyan távoli jövőben embert klónozzanak, vagy akár kiterjesszék az emberi életkor felső határát. Csakhogy komoly morális kérdéseket vet fel a „teremtés” problémája, mivel maguk a tudósok is gyarló emberek.

Ezzel a témával foglalkozik az amerikai rendező, Vincenzo Natali új filmje, amely ismét a Frankenstein-történet pepitában. Főhőse egy fiatal tudóspár, amely különböző állati és emberi DNS-ek keresztezésével, titkos kísérletek eredményeképpen létrehoz egy emberszerű hibridet. A teremtmény rohamosan nő, ám bizonyos tulajdonságai egyre veszélyesebbé teszik, az ártatlan lényen eluralkodnak gyilkos ösztönei.

Vincenzo Natali minimális költségvetéssel forgatta debütáló mesterművét, A kockát. A Hibrid esetében már nemcsak sok pénz, hanem Guillermo del Toro produceri támogatása is a rendelkezésére állt, a végeredmény mégsem lett olyan ütős.

Az egyszerre hátborzongató és szép lényt részben speciális effektekkel hozták létre, részben a francia Delphine Chaneac alakítja. A neonnal világított labor és a rejtekként szolgáló erdei házikó adja a színteret a sötét téli tájjal a háttérben, amelyben az Adrien Brody és Sarah Polley által alakított tudóspár ráébred arra, hogy óriási hibát vétett. A szárnyas, tüskés farkú, gazellalábú hibrid felülkerekedik teremtőin, és pusztulásukra tör. A film első fele izgalmas sci-fi, amelyben a lény növekedését láthatjuk, a második felében csap át horrorba a műfaj, ám ebben inkább a kliséket hozza. Mindenesetre csak óvatosan a genetikai kísérletekkel!

Splice – színes, feliratos, kanadai-amerikai-francia horror. 2009. Rendezte: Vincenzo Natali. Szereplők: Adrien Brody (Clive Nicoli), Sarah Polley (Elsa Kast), Delphine Chanéac (Dren), David Hewlett (William Barlow), Abigail Chu (a fiatal Dren), Brandon McGibbon (Gavin Nicoli), Simona Măicănescu (Joan Chorot). 104 perc. Forgalmazó: Budapest Film.

Hazai bemutató: szeptember 23.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik