Kultúra

Magyar operatőr a holland Oscar-nevezésben

Szabó Gábor fényképezte Hollandia hivatalos Oscar-nevezését, Rudolf van den Berg Tirza című filmjét.

Magyar az operatőre annak az új mozifilmnek, amely Hollandiát képviseli az Oscar-díjért folyó versenyben a legjobb idegennyelvű film kategóriájában 2011-ben. A Tirza-t, amely a szeptember 22-én kezdődő utrechti Holland Nemzeti Filmfesztivál nyitófilmje egyben, Szabó Gábor fényképezte.

A számos hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett Szabó Gábornak és Rudolf van den Berg-nek, a film rendezőjének a Tirza című holland-belga koprodukció a negyedik közös munkája. A Tirza Arnon Grunberg nagysikerű 2006-os holland regényének mozifeldolgozása. A Sylvia Hoeks, Gijs Scholten van Aschat és Johanna ter Steege főszereplésével készült filmet tavaly forgatták Hollandiában, Dél-Afrikában és Namíbiában.

A neves operatőr legismertebb művei a nyolcvanas évekből az Adj király katonát!, a Városbújócska, a Jób lázadása és a Meteo című kultikus filmek, a kilencvenes években együtt dolgozott Michael Yorkkal és Liv Ullmannal a Tékozló apában, Sőth Sándorral A nagy postarablásban, majd Vincent Perezzel és Linus Roache-val, a Szívlövés című amerikai-kanadai háborús drámában. Az új évezredben a Szilánkokat forgatta olyan sztárokkal, mint Burt Reynolds és Julie Christie, majd Bogdán Árpád Boldog új élet című filmjét operálta, amely a 38. Magyar Filmszemle három díját is elnyerte.

AJÁNLOTT LINKEK:

Szabó Gábor operatőr weboldala
A Holland Nemzeti Filmfesztivál weboldala

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik