Kultúra

Ki volt az igazi Szabó Ervin?

Tovább gyűrűzik a vita a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár esetleges átnevezéséről.

A Szabó Ervinről elnevezett fővárosi könyvtárhálózat nevének megváltoztatását kezdeményezi a választások után megalakuló Fővárosi Közgyűlésnél a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány.

Az alapítvány főigazgatója, Szakács Árpád szerint méltatlan, hogy “egy szélsőbalos kommunista ideológus” nevét viselje az egyik legfontosabb nemzeti intézmény. Bejelentette: nyilvános vitát, a tortenelemportal.hu oldalon pedig szavazást kezdeményeznek arról, kinek a nevét viselje a jövőben a fővárosi intézmény.

Közölte, úgy látják, számos olyan személyiség van – például Németh László, Kosztolányi Dezsó, Klebelsberg Kunó vagy Hamvas Béla – , aki méltán viselhetné a fővárosi könyvtárhálózat nevét.

Szőcs Géza kulturális államtitkár azt mondta, szerinte sem kellene az intézménynek Szabó Ervin nevét viselnie. Ha új nevet kellene adni a könyvtárnak, akkor ő Hamvas Béla írót javasolná. Szőcs Géza ugyanakkor úgy vélte: ha új nevet akarnak adni az intézménynek, akkor arról előbb elemzést kell készíteni, és a névadásról sokakat meg kell kérdezni.

Az Országos Széchényi Könyvtár volt főigazgatója, Monok István úgy nyilatkozott, hogy aggályosnak tartaná a névváltoztatást. Szabó Ervin a maga korában egy “nagyon progresszív”, kifejezetten a közkultúrát előtérbe helyező koncepció szerint szervezte a könyvtárat.

Tóth István történész-muzeológus véleménye viszont az, hogy időszerű a felvetés, és Szabó Ervint már a kortársak nagy része is bírálta kozmopolitizmusa, kommunista szemléletű gondolkodása miatt, sőt még a kultúrpolitikus Révai József is azt mondta neki, nem szabadna ennyire nemzetietlenül gondolkodnia.

A vitát kirobbantó, csütörtökön alakult Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány – mint magukról írják – azt tűzte ki kiemelt céljául, hogy “korrigálják és semlegesítsék a marxista történetírás ma is érzékelhető negatív hatásait”.

Ajánlott cikk:

Vita kezdődött a fővárosi könyvtár névadójáról

(Kultúra.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik