Kultúra

Budapesti kincsek Londonban

A Szépművészeti Múzeum és a Nemzeti Galéria gyűjteményéből nyílik nagyszabású kiállítás a londoni Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts).

A brit főváros egyik legpatinásabb művészeti intézményének kiállítására – amely szeptember 25-től december 12-ig lesz látogatható – több mint kétszáz alkotás érkezett. A rendezvény – amelynek címe “Kincsek Budapestről: európai mesterművek Leonardótól Schieléig” – a korai reneszánsztól a 20. századig terjedő időszakot fogja át.

A Budapestről hozott kincsek között lesz Raffaello Esterházy Madonnája, Leonardo több rajztanulmánya, Giorgio Vasari Kánai menyegzője, valamint El Greco, Rembrandt, Rubens, Goya, Manet, Monet, Schiele, Gauguin, Picasso művei. Ezek közül sokat eddig soha nem mutattak be Nagy-Britanniában.

A kiállításon – amely a Királyi Művészeti Akadémia (Royal Academy of Arts) legfontosabb idei őszi-téli kiállítása – a magyar művészet és a Magyar Nemzeti Galéria számos főművét, köztük Munkácsy, Rippl-Rónai vagy Csontváry alkotásait is megismerheti a londoni közönség.

A patinás londoni intézet szakértői tavaly ellátogattak Magyarországra, ahol megtekintették a Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Galéria és a Nemzeti Múzeum gyűjteményeit is, amelyeket világszínvonalúnak találtak. Ennek hatására kezdődtek – és vezettek eredményre – a tárgyalások a magyar múzeumok anyagából rendezendő londoni kiállításról.

A bemutató anyagát időrendi, ezen belül pedig tematikus csoportosításban helyezik el: egy-egy csoportot alkotnak majd a vallásos, a mitológiai tárgyú alkotások, valamint a portré- és a tájképfestészet művei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik