Kultúra

A legrégebbi filmes fesztivál Magyarországon

A zsűri 74 filmet válogatott be a 40. Képzőművészeti Filmszemle versenyprogramjába.

Szeptember 23. és 26. között negyvenedik alkalommal rendezik meg Magyarország talán legrégebbi filmes seregszemléjét, a Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivált.

A szolnoki mustra mezőnyében kitűnő portréfilmek, művészeti műhelyeket bemutató alkotások szerepelnek. A látogatókat ezenkívül információs vetítésekkel és számos kísérőprogrammal is várják. Az első fesztivált még 1969-ben rendezték meg Szolnokon, ahol a helyi művésztelep gazdag szellemi légköre és öröksége ideális helyszínt biztosított a rendezvénynek.

A jubileumi fesztiválon a szervezők retrospektív sorozatot állítottak össze az elmúlt évtizedek legjobb munkáiból. Olyan alkotók művei szerepelnek a programban, mint Mészáros Márta, Jancsó Miklós vagy Kollányi Ágoston.

A Magyar Televízióban a hetvenes években külön művészeti főosztályon készültek a képzőművészeti filmek, ahol rendszeresen előzsűrizték is a fesztiválra nevezett alkotásokat, mert olyan sok film készült, hogy a mustra keretében nem lehetett volna mindet bemutatni. A fesztivál legtöbbet díjazott művészei közül említést érdemel a B. Farkas Tamás – Kernács Gabriella alkotópáros, valamint Lakatos Iván és a Krónika Filmstúdió. Többek között az ő díjnyertes munkáikból is látható lesz egy válogatás szeptember 23. és 26. között Szolnokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik