Kultúra

Babylon A.D. [filmpremier]

Géppisztoly, ketrecharc, jégmezők és mesterséges intelligencia. Vin Diesel misszióra indul Mathieu Kassovitz sci-fijében.

A fenti felállás már önmagában érdekes lenne. Ha pedig hozzátesszük, hogy A gyűlölet rendezője a Halálos iramban főhőse mellett olyan színészeket futtat, mint Michelle Yeoh (Tigris és sárkány), Charlotte Rampling (A hercegnő) és Gérard Depardieu, tágra nyílt szemmel várjuk, mi sül ki mindebből. Akciódús sci-fi, az egyértelmű, csak egy nagy baja van: koherens jövőkép nem áll össze belőle. De nézzük a történetet.

A veterán katonából lett zsoldos, Toorop morcosan tér haza, mert rossz géppisztolyt adtak el neki, de egy új meló kizökkenti ebből a lelkiállapotból. Egy lányt kell Oroszországból Amerikába csempésznie hat nap alatt. Auroráról hamarosan kiderül, hogy különleges képességekkel bír – kétévesen nyelveken beszélt már, megérzi a közelgő robbanást, képes irányítani egy tengeralattjárót -, és a világot irányító vallási szekta mellett mások is pályáznak rá. Toorop rakétákkal dacolva és jégmezőkön át juttatja célba, ám mire az átadásra kerülne sor, minden megváltozik.

A filmbeli sötét jövőben mindenki géppisztollyal járkál hiphopzenére; ketrecharc és nyakba ültetett chip, vírusveszély és szűznemzés tarkítja a történetet, melynek hangulata Az ember gyermekét juttatja eszünkbe, de sajnos nem éri el azt a szintet. Kassovitz rendezői zsenialitását A gyűlöletben ismertük meg, a Bíbor folyók kasszasiker lett, ám azt követően inkább színészként hagyott nyomot, mint az Ámen papja, vagy Amelie kissé flúgos szerelme. Jelen művével jól belefutott a hollywoodi produceri filmgyártásba, állítása szerint egyetlen jelenet nem volt, amit saját akarata szerint forgathatott volna le, és csúnyán meg is vágták a filmet. Kár, mert így csak egy gyorsan felejthető élmény született.

Babylon A.D. – színes, amerikai-francia-angol sci-fi. 2008. Rendezte: Mathieu Kassovitz. Szereplők: Vin Diesel (Toorop), Mélanie Thierry (Aurora), Michelle Yeoh (Rebeka nővér), Gérard Depardieu (Gorsky), Charlotte Rampling (főpapnő), Lambert Wilson (Darquandier). 90 perc. Forgalmazó: Palace Pictures.

Hazai bemutató: szeptember 16.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik