Kultúra

A belső kör [filmpremier]

Egy örmény maffiacsalád története Dél-Franciaországban. Klasszikus krimi Jean Reno főszereplésével.

A Malakian család tagjai profi bűnözők, és a rendőrség bárhogyan is igyekszik, nem tudja elkapni őket. A klán feje, Milo (Jean Reno) gyönyörű villában él az imádva tisztelt mamával és fiával, Antonnal (Gaspard Ulliel), és azt tervezi, hogy hamarosan átadja a vezetést neki. Csakhogy Anton egészen más életre vágyik, mint apja. Bár a vér kötelez, ki akar szállni, és egy kis hotelt nyitna szerelmével, az ápolónő Elodie-val (Vahina Giocante) a vadregényes vidéken. Anton elvállal egy utolsó, nagy bulit, de hiba csúszik a tervbe.

Elsősorban a családról és az apa-fiú viszonyról szól Laurent Tuel filmje, másodsorban a bevándorló maffiaklán és a helyi felügyelő harcáról. A klasszikus krimiszerkezetet a kiváló szereposztás mellett a hűvösre komponált látványvilág teszi egységessé. Jean Reno újra remekel, összetett figurája nemcsak maffiafőnökként, hanem apaként is üt; a fiát alakító, jóképű és tehetséges Gaspard Ulliel pedig Keanu Reevesre emlékeztet.

Képes-e a fiú kilépni a belső körből, szembeszállni a tekintéllyel, és elfogadtatni apjával, hogy a saját útját akarja járni? Mit enged meg a klán törvénye, a szigorú hierarchia, és milyen áldozatokat kell hozni? Ezekre a kérdésekre fókuszál a film, amely nem akciófilmes tempóval és villámgyors vágásokkal, hanem inkább súlyos párbeszédekkel és az arcok rezdüléseire fókuszálva kelti életre érzékletesen a történetet. Azért akciókban sincsen hiány, de adrenalinsokkra ne számítsunk.

Le premier cercle – színes, francia-olasz krimi. 2009. Rendezte: Laurent Tuel. Szereplők: Jean Reno (Milo Malakian), Gaspard Ulliel (Anton Malakian), Sami Bouajila (Saunier felügyelő), Vahina Giocante (Elodie), Isaac Sharry (Rudy), Alberto Gimignani (Emilio), Eric Challier (Missak), Julian Negulesco (Daniel). 95 perc. Forgalmazó: Mokép.

Hazai bemutató: szeptember 16.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik