Kultúra

Ritka épületek kapui nyílnak meg

Szeptember 18-án és 19-én rendezik meg idén a Kulturális Örökség Napjait.

A két nap alatt több mint 750 olyan épületbe mehetnek majd be az érdeklődők Magyarországon és a határokon túl, amelyeket máskor nem vagy csak részben nyitnak meg a látogatók előtt.

A programsorozat idei témája a reformkor, amelyben a legismertebbnek számító Magyar Nemzeti Múzeumon és a Magyar Tudományos Akadémián kívül sok-sok jelentős épület született: több településen épültek megye- és városházák, kastélyok, kúriák és lakóházak.

Az idei év kiemelkedő programja lesz a Templomok éjszakája összesen 56 templom esti programjaival. Az egyházi gyűjtemények és püspöki rezidenciák is megnyitják majd kapuikat, köztük az Érseki Főkáptalani Levéltár Veszprémben, a váci és székesfehérvári Püspöki Palota, a Nagypréposti Palota Egerben, valamint a Püspöki Udvarbíróház Győrben.

A budapesti Palotanegyed ajánlja a fővárosban a legtöbb helyszínt, huszonöt épületet és négy sétaútvonalat, valamint itt rendezik az I. Tudományfesztivált is. A Sándor-palota is várja a látogatókat, egy csoportot a köztársasági elnök fogad majd. A fővárosban idén először tekinthető meg a Fővárosi Vízművek kőbányai medencéje, a BKV Baross kocsiszínje, visszatérő helyszín a Műszaki Múzeum Tatai Raktára mellett a Budapesti Kutatóreaktor, a kőbányai pincerendszer és a Ferenc Áramátalakító. Vidéken most először lovardák is szerepelnek a programban.

A Kulturális Örökség Napok célja, hogy az emberek figyelmét ráirányítsák az ország szellemi örökségére, az épületek értékeire. A program ötlete Franciaországban született 1984-ben, azóta sok ország csatlakozott, Magyarországon tizenöt éve tartják meg.

A programok ingyenesek. További információk a www.oroksegnapok.hu internetes oldalon olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik