Kultúra

Dilettánsok és halott morálok országa

Lesújtó véleménnyel van az országban folyó dolgokról Kiss Csaba drámaíró, rendező.

„Ha minden szakmaiságot kihagyunk a döntésekből, akkor a jó vagy rossz szándékú dilettánsok országa leszünk, és az, amit magyar kultúrának hívunk, egy provinciális, számunkra érdekes, de senki mást nem érdeklő dolog lesz. Mint amilyen Magyarország ma.” – mondta Kiss Csaba drámaíró, rendező a Klubrádió Reggeli Gyors című műsorában. A színházvezetői kinevezések kapcsán a művész elmondta, meghal a morál, amikor nem a szakmai hozzáértés, és nem az érték érvényesül.

Kiss Csaba szerint nem helyi szinten dől el, hogy egy színházat kik igazgatnak: “Ha két jelölt közül nem az alkalmasabbat választjuk, akkor minden morál feldől, és azt üzeni a társadalom felé, hogy nem érdemes rendesen dolgozni. Ez egy társadalom halála, és akkor jönnek az ügyeskedők. Ez igaz nemcsak a művészetben, hanem a gazdaságban is. Olyan mértékben elveszítette minden a hitelét a sajtó már rég, hogy az emberek nem hallják meg ezeket a híreket.”

A rendező – akinek véleménye az, hogy jelenleg a pécsi színházigazgatói kinevezés kapcsán zajlik hasonló – hozzátette: nagyon zavarja az „azért, mert a mi emberünk, érteni fog hozzá” típusú hozzáállás.

„A közép-európai régióban is a leszakadók közé tartozunk, Bulgária és Románia után jövünk mi. Nem vesszük észre, hogy ezt mi magunk csináljuk, nem a sors, nem az oroszok, nem a NATO, és ez a kontraszelekció éppúgy vonatkozik a szocialistákra, mint a Fideszre” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik