Kultúra

A Pál Adrienn indul az Európai Filmakadémia díjaiért

Kocsis Ágnes FIPRESCI-díjas játékfilmje képviseli Magyarországot az Európa Filmdíjakért folyó versenyben.

A berlini székhelyű Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta az Európa Filmdíjakra nevezett
mozgóképek listáját. Hazánkat a Pál Adrienn képviseli 2010-ben. A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával, magyar-holland-osztrák-francia koprodukcióban készült film májusban nagy sikert aratott a 63. Cannes-i Filmfesztiválon, ahol elnyerte nagyvilág filmkritikusait tömörítő FIPRESCI díját. Az „Un certain regard” (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű rangos válogatásban bemutatott filmek közül a kritikusok zsűrije Kocsis Ágnes alkotását ítélte a legjobbnak.

A Pál Adrienn Magyarországon a jövő héten kezdődő miskolci CineFest versenyprogramjában lesz látható először és hamarosan Litvánia, Svájc, Lengyelország, valamint Belgium legfontosabb nemzetközi filmfesztiváljai is műsorra tűzik.

Az Európai Filmakadémia (EFA) által kiadott Európa Filmdíjakra nevezett 46 játékfilmet a legtöbb EFA-taggal rendelkező 20 európai ország közvetlen szavazással jutatta a nevezettek listájára. A nevezett filmek közül az Ingmar Bergman és Wim Wenders által alapított akadémia közel 2300 tagja választja ki a különböző kategóriák jelöltjeit az elkövetkezendő hetekben. A jelöltek listáját a sevillai filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra november elején.

Az Európai Filmdíjakat 17 kategóriában adják át 2010. december 4-én Tallinnban, többek között a legjobb európai film, rendező, operatőr, forgatókönyvíró, színésznő és színész, valamint zeneszerző díját.

AJÁNLOTT LINKEK:
Az Európai Filmakadémia weboldala

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik