Kultúra

A világ talán legdrágább könyvét árverezik el

A világ legdrágább könyveként jellemzett kötetet árverezi el a Sotheby's aukciós ház.

John James Audubon Birds of America című, a XIX. század elején megjelent kötetének értékét négy- és hatmillió font (1,38 és 2 milliárd forint) közé becsülik.

A Birds of America, vagyis Amerika madarai című könyv a természettudós és festő John James Audubon munkája, amely illusztrációkat és tudományos leírásokat tartalmaz Észak-Amerika madárfajairól. A könyv fejezetenként, sorozat formájában jelent meg

1827 és 1838 között, a benne található illusztrációkat vízfestékkel, kézzel színezte Robert Havell Sr. és Robert Havell Jr. festő, így az Amerika madarainak első kiadását a világ legszebb képeskönyvének tartják. A mű egy kifogástalan állapotban lévő példányát 2000-ben 8 802 500 dollárért árverezte el a Cristie’s aukciós ház, amely a mai napig rekord a nyomtatott könyvek között.

A Sotheby’s William Shakespeare művei első kiadásának egyik példányát is árverésre bocsátja; az 1623-as kiadású gyűjtemény egymillió font körüli összegért kelhet el.

A patinás aukciós ház szakértője szerint ez a két darab a könyvgyűjtés csúcsa: a világ legdrágább, illetve a legfontosabb kötete.

A tételek a néhai Hesketh báró kollekciójából származnak, az aukciót december 7-én tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik