Kultúra

Szelíd teremtés – A Frankenstein terv [filmpremier]

A tökéletes főszereplőt kereső rendező találkozik az intézetből hazaszökött fiúval. Mundruczó Kornél a Frankenstein-történetet keltette életre.

Jórészt egy lepukkant pesti bérházban játszódik Mundruczó Kornél új filmje. Tél van, esik a hó, közeleg a karácsony. A magánélettel nem rendelkező rendező (maga Mundruczó) új filmjéhez próbál szereplőket találni. Az intézetből hazaszökött csendes, fiatal fiú anyját látogatná meg, és véletlenül kiköt a szereplőválogatáson. Egy szerelmi jelenetet kéne imitálnia, de a jéghideg utasítások óriási indulatot szabadítanak fel benne, és halálos balesetet okoznak. El kell tűnnie. A rendező, a házban lakó anya, élettársa és nevelt lányuk között pedig megindul a játszma, és régi titokra derül fény: a fiú apja maga a rendező.

Mundruczó a Delta után ismét a homályos múltú, hazatérő fiú archetípusát választotta főhősének, ám ez alkalommal Mary Shelley klasszikus történetébe, a Frankenstein-mítosz viszonyrendszerébe helyezte bele. A rendező kétszeresen is teremtő: filmjeivel világokat kreál, és akaratlanul ugyan, de életet adott fiának. Előbbiként zsarnok, ám apaként feltámad a benne a szeretet és a felelősség érzése. A kitaszított, bujkáló teremtmény, a fiú pontosan erre vágyik. Együtt indulnak a megváltás felé, de az már nem jöhet el.

Mundruczó ez alkalommal egy huszárvágással maga kelti életre a rendezőt, a fiú szerepében látható Frecska Rudolfra pedig egy nevelőintézetben talált rá. A nevelt lányt alakító Csíkos Kitty szintén teljesen kezdő. Monori Lili már a Deltában is félelmetes volt, most is az a már mindenen túl lévő anya szerepében. Erdély Mátyás operatőr az eszköztelen színészi alakításokhoz gyönyörű képi világot komponált, kitartott hosszú beállításai izgalmasak. A film egésze mégis távolságtartó, nem enged közel magához. Jeges tükör, melyben megpillanthatjuk saját gőgünket.

Szelíd teremtés – A Frankenstein terv – színes, magyar-német-osztrák játékfilm. 2010. Rendezte: Mundruczó Kornél. Szereplők: Mundruczó Kornél (rendező), Frecska Rudolf (Rudi), Csíkos Kitty (Magda), Monori Lili (Anya), Székely B. Miklós. 105 perc. Forgalmazó: Szuez Film Kft.

Hazai bemutató: szeptember 9.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik