Kultúra

Adéle és a múmiák rejtélye [filmpremier]

Luc Besson új fantasy-kalandfilmje izgalmas, szórakoztató, szellemes darab. Főhősnője mintha Indiana Jones női inkarnációja lenne! Irány a mozi!

Végre egy igazi történelmi kalandfilm, női főhőssel! Egy bizonyos Jacques Tardi 1976-ban kezdte el írni Adéle Blanc-Sec történetét képregényben. A csinos termettel és csípős stílussal rendelkező Mademoiselle Adéle fiatal, bátor, tehetséges írói és nyomozói vénával megáldott újságíró, aki folyton egzotikus kalandokra indul. A kisasszony ugyanolyan megszállott, mint Indiana Jones, csak épp nem történész, és utazásainak célja beteg húga életének megmentése. Emellett rendkívül udvarias, ha múmiákról van szó.

A történet 1912-ben játszódik. A párizsi Természettudományi Múzeumban őrzött 136 millió éves tojásból egy éjjel kikel egy szárnyas őshüllő, amely azonnal le is csap a városi prefektusra, és másnapra rettegésben tartja a környéket. A rendőrség a legjobb emberét állítja az ügyre, aki kideríti, hogy egy idős professzor a ludas az ügyben, akit ezért halálra ítélnek. Azonban az ő halálával sírba szállna a holtak életre keltésének titka, és az esély is, hogy Adéle húga valaha meggyógyuljon. Miközben a Pterodactylus a város felett tombol, a kisasszony egyszemélyes hadseregként indul megmenteni a professzort.

A cselekmény pörög, azonnal beszippant, szinte minden percre jut egy kacagtató poén. A filmet benépesítő figurák maszkja, a nagy fülek, csorba fogsorok mellett gesztusaik is erőteljesen karikírozottak. Besson remek érzékkel választotta ki a történetet, és amibe sokan belebuktak az utóbbi időben, neki sikerült: kiváló adaptációt készített egy képregényből.

Les aventures extraordinaires d’Adéle Blanc-Sec – színes, feliratos francia kalandfilm. 2010. Írta: Jacques Tardi. Rendezte: Luc Besson. Szereplők: Louise Bourgoin (Adele Blanc-Sec), Gilles Lellouche (Léonce Caponi), Jean-Paul Rouve (Justin de Saint-Hubert), Jacky Nercessian (Marie-Joseph), Philippe Nahon (Ménard), Nicolas Giraud (Andrej Zborowski), Mathieu Amalric (Dieuleveult). 105 perc. Forgalmazó: Fórum Hungary.

Hazai bemutató: szeptember 9.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik