Kultúra

El van átkozva Gilliam Don Quixotéja

Harmadszor kell megszakítani a The Man Who Killed Don Quixote elkészítését.

A tíz éve kezdett és 2008-ban újra beindított projekt egy árvíz és egy betegség után ezúttal anyagilag ment csődbe.

Tavasszal úgy tűnt, sínre kerülhet Terry Gilliam Don Quixote-filmje, hiszen Robert Duvall (Don Quixote) után megtalálták a másik főszereplőt is Ewan McGregor személyében. A rendhagyó Cervantes-adaptáció egy hirdetési vezetőről szól, aki a 21. századból Londonból visszautazik a 16. századi La Manchába, ahol Don Quixote összetéveszti őt Sancho Panzával.

Terry Gilliam azonban a napokban azt közölte a Varietyvel, hogy mintegy másfél hónappal ezelőtt a film anyagilag teljesen összeomlott. A rendező tíz évig tartó előkészítő munka után 2000-ben kezdte el forgatni a Don Quixote-mozit Johnny Depp és Jean Rochefort főszereplésével, akkor azonban egy árvíz és Rochefort prosztatagyulladása miatt hat nap után le kellett állítani a munkálatokat. Gilliam 2008 novemberében közölte, hogy folytatni tudja a projektet, ehhez azonban új szereplőgárdát volt kénytelen keresni.

“Robert Duvall Don Quixote, Ewan McGregor továbbra is benne van a filmben, és éppen most keressük az új finanszírozási lehetőségeket” – nyilatkozta a rendező, ám ezt akadályozhatja, hogy Gilliam elvállalta Berlioz Faust elkárhozása című operájának színpadra állítását a Londoni Operaházban, ami legalább 2011 szeptemberéig leköti (a Don Quixotét valamikor 2011-ben akarták bemutatni).

Az alkotó emellett állítólag azt tervezi, hogy elkészíti 1981-es sikerfilmje, az Időbanditák 3D-s verzióját. A filmen Gilliam ígérete szerint semmit nem változtatnak, csupán utólag térhatásúvá konvertálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik