Kultúra

Lehoczky Krisztina festőművész kiállítása a Skanzen Galériában

A kortárs szentendrei művészeket bemutató sorozat legújabb tárlata Lehoczky Krisztina elmúlt tizenöt évének munkáiból válogat szombattól a szentendrei Skanzenben.

A kiállítás jelentőségét többek között éppen az adja, hogy a festő hosszú hallgatás után jelentkezett ismét önálló kiállítással Szentendrén. Hagyományosan kiváló kapcsolat van a szentendrei képzőművészek és a múzeum között, s ennek alapját egyebek mellett a hét éve meghirdetett Kötődések program teremtette meg, melyhez mintegy hatvan szentendrei képzőművész csatlakozott, köztük Lehoczky Krisztina.

“Roppant tudatos és öntörvényűen szabad” – jellemezte Lehoczky Krisztina művészetét Wehner Tibor művészettörténész, a festő munkásságának avatott ismerője, kiemelve, hogy a most kiállított, mintegy másfél évtizedes alkotóperiódust fémjelző munkáin érett, karakteres festészet jelenik meg.

Mint Wehner Tibor elmondta, Lehoczky Krisztina annak az új szentendrei festőnemzedéknek az egyik jelentős alkotója, amelyik lazán kapcsolódik a szentendrei művészeti hagyományokhoz, ám azokat valamilyen módon mégis továbbélteti.

Lehoczky Krisztina a részletezés helyett mindenkor a nagy, az összefogó formát jelölő motívumot ragadja meg, legyen az konkrét vagy elvont, és akár a valóságra utaló motívumok, akár a geometria rendje által szabályozott alakzatok jelennek meg, alkotásain a kontrollált és a szabadon áradó viaskodik egymással, a szabályosságok és szabálytalanságok kettőssége ölt testet – fogalmazott a festő művészetéről szólva Wehner Tibor.

A kiállítás október 3-ig látogatható a Skanzen Galériában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik