Kultúra

Több mint 80 premierrel nyílik a Velencei Filmfesztivál

A szerdán nyíló fesztivál tizenegy napig tart majd. Az életműdíjat John Woo kapja.

A szeptember 1. és 11. között megrendezendő 67. Velencei Filmfesztiválon négy versenyszekcióban 86 filmet láthat a közönség. A játékfilmes mezőnyben 24 versenyfilm szerepel, egyikük a magyar Mythberg Films produkciós cég közreműködésével készült Essential Killing című alkotás. Jerzy Skolimowski lengyel filmrendező szinte dialógusok nélküli thrillerének főszerepeit Vincent Gallo és Emmanuelle Seigner (Roman Polanski felesége) alakítják.

A szerdai hivatalos megnyitón Darren Aronofsky amerikai rendező Black Swan című filmdrámáját mutatják be, amelynek főszerepét Natalie Portman alakítja. A balettvilág kulisszái mögött játszódó produkció a fesztivál fődíjáért, az Arany Oroszlánért is versenybe száll. Aronofsky két éve A pankrátor című filmjével már elnyerte egyszer a trófeát. A díjról a Quentin Tarantino vezette nemzetközi zsűri dönt majd.

Egy Arany Oroszlán sorsa már biztos: az életműdíjat John Woo filmrendező kapja az elmúlt évtizedekben az akciófilmek forradalmi megújításában végzett munkájáért. A maga nemében egyedülálló Persol 3D-díjat is kiosztják Velencében. Az év legkreatívabb háromdimenziós produkciójának szánt elismerést tavaly adták át először.

A Black Swan előzetese

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik